Порошенко направив офіційну заявку до НАТО
24.09.2016 18:35

Президент Петро Порошенко направив до НАТО офіційний лист з проханням включити Україну у Програму розширених можливостей (Enhanced Opportunities Programme). Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко, який брав участь у засіданні Північно-Атлантичної Ради на рівні постійних представників, повідомляє УНІАН.

"Президент України зробив офіційну письмову заявку до Генерального секретаріату. Цей лист був надісланий, і от-от вони мають його отримати, а потім нації мають прийняти формальне рішення", - сказав Пристайко та додав, що лист був направлений два дні тому дипломатичними каналами. "Це новий і дуже тісний етап взаємодії, і союзники будуть це серйозно розглядати", - зауважив заступник міністра.

Також український дипломат звернув увагу, що це "дуже складний та вибагливий механізм, який буде потребувати і з нашого боку, і з боку НАТО серйозної взаємодії". За його словами, однією з перешкод для можливої співпраці України та Альянсу за цією програмою була відсутність технічної угоди про обмін таємною інформацією.

"28 угода буде підписана в Брюсселі. Цей документ дозволить вивести взаємодію в сфері секретної інформації на зовсім інший рівень", - зазначив Пристайко. Наразі в рамках Програми розширених можливостей з НАТО співпрацюють Швеція та Фінляндія. Мова йде про сумісність та відповідність стандартам НАТО.