Что будет с декларантами-брехунами?
02.11.2016 22:32

Разгребать и разбираться в источниках обогащения чиновников теперь придется правоохранителям. Правда, пока неизвестно, каким образом и в какой срок. ЭП совместно с Центром противодействия коррупции объясняет, как все это будет происходить.

Які передбачені адміністративні правопорушення?

Несвоєчасне подання без поважних причин – штраф від 850 до 1700 грн.

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані – штраф від 1700 до 3400 грн.

Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 250 мінімальних заробітних плат – від 17 до 42,5 тисячі грн.

Також, в ході реалізації функцій контролю за деклараціями НАЗК може встановити інші види адміністративних порушень. А саме: порушення обмежень щодо сумісництва з іншими видами діяльності, порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

А за що передбачена кримінальна відповідальність?

За декларування завідомо недостовірної інформації. Воно карається штрафом від 42,5 до 51 тис. грн або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Невід'ємною ознакою цього злочину, яку мають довести правоохоронці, є умисел, тобто свідоме неподання декларації або невнесення в неї активів.

Розслідування злочинів за цією статтею підслідне НАБУ, якщо злочин вчинено високопосадовцем або його предмет становить, або більше 500 мінімалок.

Жорстко. А ще за що?

За незаконне збагачення. Воно карається позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, а ще і конфіскація майна.

Якщо особа займала відповідальне положення, то позбавлення волі від 2 до 5 років. А якщо дуже відповідальне, то позбавлення волі від 5 до 10 років.

Правильна редакція цієї статті з'явилася лише в березні 2015 рому, тому притягнути до відповідальності за нею можна буде виключно осіб, які набули права на непідтверджені активи з березня 2015 року.

А що буде за несплату податків?

З практичної точки зору надзвичайно важко встановити факт сплати або не сплати податків з готівкових коштів, які перебувають у власності декларантів та членів їх родин. Спочатку треба з’ясувати джерело набуття таких коштів на предмет законності.

Наприклад, якщо кошти були отримані від продажу майна, то ймовірно були утримані податки (державне мито, збір до пенсійного фонду), якщо угода була зареєстрована або кошти були зняті з особового рахунку фізичної особи та зберігались у готівковій формі.

Або особа до приходу на державну службу мала значний офіційних дохід та робила заощадження в готівкових коштах, або члени родини також могли робити заощадження з офіційних доходів як суб’єкта підприємницької діяльності, з яких вже були сплачені податки.

Оскільки чиновники декларують готівку вперше в історії, то причин і підстав для її появи можна придумати безліч. І не існує способів перевірки часу, періоду зберігання та накопичення такої готівки, тому правоохоронні органи швидше за все не зможуть довести наявність саме цього складу злочину.

Саме це і є причиною такого буму декларування готівкових коштів.