Священник УАПЦ: «Шлях, яким Філарет веде свою церкву – це шлях в нікуди»
07.11.2016 18:56

«1990 рік – Собор РПЦ у Москві, на якому Філарет планував стати Патріархом Московським і всієї Русі. Але цього не сталося через те, що делегати Собору розкрили усю «підноготну» Філарета, зокрема про його жінку.

Після невдачі у Москві, Філарет у червні 1992 в Києві на вулиці Пушкінській таємно провів так званий Собор і без участі більшої частини архієреїв УАПЦ створив УПЦ КП. Без відома патріарха Мстислава Філарет став заступником новоствореної УПЦ КП. Створення нової церкви пояснюється прагненням Філарета відібрати під себе кошти і майно, що належали УАПЦ.

Методи управління Філарета – авторитарні» - розповідає Настоятель храму св. Миколи Набережного УАПЦ о. в м. Київ Стефан Яремчук

«УПЦ КП залишається невизнаної церквою, жодні представники інших церков не проводять із Київським патріархатом службу. Філарет також має відношення до церковного розколу УПЦ в Америці (що входить до складу Константинопольського патріархату), утворивши у США парафії УПЦ КП.

Вселенський патріарх Варфоломей також не визнає канонічність УПЦ КП і Філарета, на якого на початку 1990-х була накладена анафема – а зняти її може, згідно церковних канонів, лише РПЦ.

На сьогоднішній день впливовість Філарета у церковному житті України пояснюється близькістю до нього політиків та чиновників. Але шлях, яким Філарет веде свою церкву – це шлях в нікуди» - вважає священник.