Шкоди завдала сама. Справу дівчинки, яку прив'язували у санаторії Ворзеля, закрили
02.12.2016 07:38

За результатами досудового розслідування у справі побиття дівчинки в санаторії "Орлятко" у Ворзелі, встановлено, що ніхто із персоналу чи дітей, які на той час перебували у санаторії, тілесних ушкоджень дівчинці не завдавав.

Таку офіційну відповідь дало Головное управління Національної поліції у Київській області на запит батька дівчинки, Андрія Наливайка.

Про це він повідомив на своїй сторінці у соцмережі Facebook пише life.pravda.com.ua.

Раніше Андрій розповідав, що його запросили на зйомки передачі про психіатрічну допомогу в Україні на один із телеканалів.

"Там мені стало відомо, що кримінальну справу з нашого питання ЗАКРИЛИ! Ніхто відповідальності НЕ НЕСЕ! Ніякого злочину не було!", – написав він.

На запит Наливайка Головне управління Національної поліції у Київській області дало роз'яснення.

Згідно із судово-медичною експертизою, тілесні ушкодження на тілі дитини знаходяться в ділянках, доступних для самоспричинення.

Наразі слідчим відділом Ірпінського відділу поліції дане кримінальне провадження постановою від 17.10.2016 закрите, у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення (на підставі ст. 284 ч. 1 п. 2. Кримінально-процесуального кодексу України).

"За фактом побиття було розпочате кримінальне провадження за ч.1 ст.125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Під час досудового розслідування встановлено, що ніхто із працюючого персоналу, ні діти, які на той час знаходились у санаторії "Орлятко", тілесних ушкоджень дівчинці не наносив", – йдеться у відповіді.

Нагадаємо, що на початку серпня 2016 року соцмережі сколихнула історія батька, який виклав світлини своєї прив'язаної дитини у санаторії "Орлятко" міста Ворзеля.

Андрій Наливайко привіз у психоневрологічне відділення закладу двох доньок 3 серпня. Чоловік одразу пояснив лікарю, який їх приймав, що у старшої доньки, Каті, може бути агресивна реакція на конфліктну ситуацію.

Коли він приїхав у санаторій "Орлятко" на прохання молодшої доньки Ані 11 серпня, побачив старшу дитину в сльозах і прив'язану до стільця. Працівники санаторію пояснили, що вчинили так, щоб вона не поранилася.

За зачиненими дверима у їдальні дитину прив'язали до стільця й без відома батька зробили 2 ін'єкції. Самого ж Андрія не хотіли пускати у приміщення, де тримали його доньку.

Після інциденту чоловік забрав старшу дитину. Їй зафіксували садна та оглянули у відділенні неврології ОХМАДИТУ.

Молодша донька вирішила продовжити відпочинок у санаторії. Адміністрація закладу вибачилася перед батьком.

12 серпня батько мав зустріч із начальницею відділу первинної медико-санітарної допомоги ДОЗ КМДА Оленою Коваленко та адміністрацією санаторно-курортного комплексу. ДОЗ проводив перевірку у закладі того ж дня.

За фактом побиття відкрили кримінальне провадження.

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба наголошував, що медперсонал перевищив свої повноваження у поводженні з дівчинкою, працівники неналежно виконували свої обов'язки, допустивши бійку між дітьми.

З моніторинговим візитом до "Орлятка" у Ворзель завітали й представники омбутсменаВалерії Лутковської. Вони перевірили медичну документацію, поспілкувалися з дітьми, які перебувають на лікуванні у цьому закладі.

Також повідомлялося, що за результатами перевірки ДОЗ КМДА звільнено працівника санаторію "Орлятко" у Ворзелі, який для заспокоєння 8-річної дівчинки вирішив прив'язати її до стільця.

Батько Каті, Андрій Наливайко, розповів "Українській правді. Життя", що не чув про кадрові зміни у закладі, де стався інцидент із його дитиною.

"Ми спілкувалися із представницею ДОЗ ще у п'ятницю, одразу після інциденту. Мені сказали, що служба бере все під свій контроль. Мене ніхто не повідомив, хто насправді винен у ситуації, яка склалася", – розповів Андрій.

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, спеціально створена комісія, до складу якої увійшли представники ДОЗу, ТМО "Санаторного лікування" та Служби у справах дітей та сім’ї КМДА, виявила порушення організації лікувально-педагогічного процесу.

"До всіх винних у порушеннях і ситуації, що склалася, буде вжито заходи дисциплінарного впливу. Особу, яка прийняла рішення про фіксування дитини до стільця рушником просто у залі їдальні, вже звільнено", – заявляв Поворозник.

Посаду звільненого співробітника у відомстві не уточнювали.

Також заступник голови КМДА зазначав, що результати перевірки комісії передані до правоохоронних органів для надання правової оцінки.