Новий «касетний скандал»: до чого слід готуватися Україні
02.12.2016 13:45

Новий "касетний скандал" може отримати дуже широкий резонанс, а його наслідки будуть негативними як для внутрішньополітичної ситуації в Україні, так і для зовнішньої політики. Про це РИА Новости Украина повідомив політолог Валентин Войтков.

На думку експерта, у зв’язку з заявами про новий "касетний скандал" виникає два питання: чи насправді немає диму без вогню і якими будуть наслідки цієї заяви Онищенка і, відповідно, відповіді СБУ.

«Я думаю, що найближчим часом ми будемо свідками нових певних постів інформаційних від Онищенка, і якщо насправді у нього є записи певних розмов в АП, вони будуть постійно з'являтися в інформаційному просторі України. Якщо він дійсно передав цю інформацію в Мін'юст США, про що він говорить, це може мати взагалі міжнародний скандал і дуже великі наслідки з огляду на те, що нас чекає в наступному році», - каже Войтков.

«Насправді оця міжнародна коаліція, яка вже сьогодні послаблена, розхитується, міжнародна коаліція, яка допомагає нам у боротьбі з військовою агресією, вона сьогодні нестійка, і поява такої інформації може призвести до того, що Петро Порошенко буде "нерукоподаваємий", тобто ця міжнародна дипломатія може перейти на зовсім інший рівень і багато контактів можуть бути заморожені», - додає аналітик.

За словами співрозмовника видання, Петро Порошенко в даній ситуації може стати жертвою своєї договороздатності.

«Він завжди говорив про те, що я можу домовитися з усіма і врахувати будь-які інтереси, якщо це потрібно. І Онищенко дійсно бував в АП, якщо звернути увагу на цю фігуру, вона є дуже цікавою. Тобто це такий політичний "рєшала" був, який в обмін на певні якісь послуги лобіював власний бізнес. А його бізнес повністю залежав від роботи органів державної влади, від того, чи є у нього ці зв’язки. Тобто це газовидобувна діяльність, спільна діяльність з «Укргазвидобуванням». Тому був його представник і в коаліційному уряді, і, крім пана Порошенка, у нього були тісні зв’язки з Тимошенко. Тому якщо потрібно буде йому і це буде йому вигідно, то я не виключаю, що, можливо, якусь порцію компромату ми отримаємо і на Тимошенко, тому що були такі свідчення, інформація, що він був одним зі спонсорів цієї партії «Батьківщина». Тому я думаю, що Порошенку і загалом БПП потрібно зробити висновки з цієї історії», - каже експерт.

На думку політолога, "касетний скандал" Україні дуже невигідний з огляду на те, що сьогодні відбувається в світі, і що на нас чекає.

«А в наступному році і вибори у Франції, і в Німеччині, і бачимо що Європа сьогодні, коли чує про Україну, менше сентиментів має, ніж це було два роки тому. І такі заяви, дії, вони будуть мати і внутрішні наслідки для внутрішньополітичної ситуації в Україні, і зовнішні, що є дуже погано. І репутація України точно не буде покращуватися внаслідок таких ось дій, заяв і "касетних скандалів"», - констатує експерт.