Світ відзначає Міжнародний день волонтера
05.12.2016 12:01

Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (саме такою є його офіційна назва) встановлений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства, повідомляє Главком.

Президент України Петро Порошенко привітав волонтерів зі святом.

«Вже кілька років поспіль волонтери надихають й окриляють на життєстверджуючі зміни в суспільстві. Саме під час Революції Гідності й російської агресії зародилась та набула нових форм волонтерська діяльність в Україні. Завдяки вам захисники територіальної цілісності та незалежності нашої держави відчувають турботу та опіку. Щоденно реагуючи на суспільні виклики й біль окремої людини, наші волонтери завжди готові підтримати всіх, хто потребує допомоги. Справжній патріотизм, щире почуття обов’язку, прагнення до свободи та демократії, емпатія та небайдужість – це ті риси, які забезпечили вам довіру й шану наших співвітчизників», - йдеться у його привітанні волонтерам.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов у своєму привітанні зазначив, що «значення волонтерського руху, який набув в Україні рекордних масштабів за останні три роки і фактично став фундаментом громадянського суспільства, неможливо переоцінити».

«Ви були на передовій серед небайдужих громадян, які допомагали учасникам Революції Гідності. Завдяки вашій цілодобовій праці тієї суворої зими в наметах Майдану було тепло, сотні тисяч людей були нагодовані та отримали теплий одяг. Але особливо масштабно і значуще проявив себе волонтерський рух, коли розпочалася війна. Своєю жертовною працею вони разом з добровольцями рятували країну у 2014-го році, поки українська армія повставала з руїн. Громадянське суспільство проявило вражаючу здатність до консолідації і мобілізації, взявши на себе розв’язання найгостріших проблем військових, біженців з окупованих територій, а також звільнення полонених. Високий рівень довіри суспільства є найкращою оцінкою діяльності волонтерів, які взяли на себе відповідальність за майбутнє держави», - підкреслив Турчинов.

Роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014-й – саме Революція Гідності дала поштовх розвитку волонтерства в нашій країні, яке з поодиноких спорадичних випадків виросло в потужний громадянський рух.