Правоохоронці натрапили на слід аферистів в українському агросекторі
21.12.2016 16:41

Правоохоронці столиці і низки регіонів під процесуальним керівництво органів прокуратури вже понад рік розслідують незаконні схеми аграрного бізнесу в країні. Деталі не розголошуються в інтересах слідства, тим паче, що постійно проводяться негласні слідчі дії та обшуки. Про це розповів один з високопоставлених керівників Нацполіції.

За словами посадовця, у схемах виведення коштів на офшорні рахунки Кіпру і Панами задіяних зо два десятки фіктивних фірм, налічується безліч підставних рахунків, неіснуючих фізичних осіб тощо.

«Йдеться про продаж зерна і подальше відмивання коштів. Також про рейдерські захоплення активів.

Мова про незаконну діяльність у низці областей, зокрема, Київській, Чернігівській, Харківській, Житомирській, Одеській і Черкаській.

Йдеться також про злочинну групу, ватажок якої наразі переховується за кордоном, в одній з європейських країн. Тому фактично ми говоримо про злочин міжнародного характеру.

Загалом історія його розслідування налічує вже більше 4 років. І раніше правоохоронними органами деякі з членів злочинного угрупування ловилися і засуджували. Проте це були дрібні виконавці», - розповів він.

На сьогодні, за його словами, слідство вийшло на головних організаторі і топ-менеджерів.

«За розмахом ця аграрна афера не поступається «газовим схемам Онищенко». Там фігурують не тільки низка банківських установ і досить відомі холдинги. Там не обійшлося і без політики. Встановлюються також посадові особи з правоохоронних органів, які безпідставно закривали провадження чи сприяли виїзду фігурантів за кордон своєю бездіяльністю», - додав співрозмовник.

У справі найближчим часом підозру планують оголосили близько 20 особам.

Деякі з них підозрюються, окрім основних економічних статей звинувачення, ще й у фінансових взаємовідносинах з окупованими територіям.