Чи існує ризик широкомасштабного наступу на Донбасі
30.12.2016 12:04

І від Путіна, і від російських військових у будь-який момент можна чекати неприємних сюрпризів. Про це розповів політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, повідомляє Главред.

Оцінюючи перспективу широкомасштабного наступу на Донбасі чи надзвичайну активізацію бойових дій, експерт повідомляє про наступне: «Зараз на Донбасі є відносний паритет сил між Україною та російсько-сепаратистськими військами. І саме це зменшує можливість масштабної активізації бойових дій. Хоча локальна ескалація час від часу може відбуватися, як це було на Світлодарській дузі або під Авдіївкою».

За словами політолога, російське керівництво зараз зацікавлене в зменшенні західних санкцій проти РФ і у відновленні діалогу з новими західними лідерами.

«З точки зору цієї логіки, вони на даний момент не зацікавлені в масштабних бойових діях. Але від колег із Росії та інших пострадянських країн я неодноразово чув, що російські військові хочуть і далі воювати. І вони періодично говорять про це Путіну. Саме в цьому є головна небезпека на перспективу. На жаль, і від Путіна, і від російських військових у будь-який момент можна чекати неприємних сюрпризів», - каже співрозмовник видання.

У той же час, Фесенко вважає, що можливостей для повернення окупованих територій Україна має не дуже багато.

«У 2016 році "влучних моментів" для цього не було взагалі. Ми могли повернути окуповані території на Донбасі лише на російських умовах. Навряд чи для нас це прийнятно. На мій погляд, ні стратегічних, ні тактичних помилок у переговорному процесі по Донбасу 2016 року з боку України не було. Навпаки, українська дипломатія в цій сфері стала більш жорсткою і послідовною», - констатує політолог.