Гривня постраждала через «сумну українську традицію»
30.12.2016 12:51

Новий бюджетний рік — це обнуління, і кошти автоматично не перекидаються на наступний рік. Цього всі завжди бояться, і тому виплачують заробітні плати, частково пенсії, деякі соціальні допомоги навіть за грудень вже зараз. Про це в коментарі РИА Новости Украина повідомив економічний експерт Андрій Блінов.

На думку співрозмовника видання, падіння нацвалюти насправді спричинили агресивні витрати бюджету, які традиційно відбуваються в останню декаду грудня.

«Насправді це досить незвично, що НБУ ще не встановив офіційний курс на завтра, хоча він традиційно робить буквально автоматично рівно о шостій годині кожного дня на наступний робочий день. Відповідно, ми маємо поки що за оперативними даними НБУ те, що сьогодні за офіційними даними Центробанку банківський день закрився на позначці 27 гривен 19 копійок за доллар», - зазначає Блінов.

«Судячи за логікою встановлення офіційного курсу, завтра буде саме такий курс гривні до долара і, відповідно, цей курс буде встановлений, можливо, на всі вихідні, аж до 4 січня. Зниження за сьогоднішній день становило фактично 30 копійок. Я абсолютно впевнений, що це максимум сьогодні ми досягли курсу. Дійсно, сьогодні максимальний курс на міжбанку доходив навіть до 27,30- 27,35 грн/дол. за моєю інформацією. Власне, НБУ вище транзакції, ніж 27,29 грн/дол. не показував. В будь-якому разі перелом стався», - каже експерт.

«На мій погляд, ключова причина цього – це агресивні витрати бюджету, які в нас традиційно відбуваються в останню декаду грудня. Цього року дуже багато коштів було накопичено бюджетом, адже він в цілому виконує це досить стабільно і рівномірно і, як завжди, у нас дуже багато коштів залишалось на останню декаду на рахунках різних розпорядників, і за нашою, досить сумною традицією, всі намагались ці кошти витратити, оскільки новий бюджетний рік — це обнуління, захист нових програм тощо, і кошти автоматично не перекидаються на наступний рік. Цього всі завжди бояться, і тому виплачуються навіть заробітні плати, частково пенсії, деякі соціальні допомоги навіть за грудень вже зараз. Відповідно, великі ці кошти виходять як на руки, так і на власні рахунки банківської системи, і дуже висока гривнева пропозиція з’явилась, тобто саме не доларовий голод, а гривнева пропозиція надмірна через бюджетну політику. Вона є ключовою причиною цього стрибку», - додає Блінов.