Коли Україна отримає контроль над власним кордоном: найоптимістичніший сценарій
19.01.2017 13:36

Навіть за умови введення озброєних полісменів на Донбас на швидке повернення контролю над українським кордоном розраховувати не слід. Про це в коментарі РИА Новости Украина повідомив директор Інформаційно-аналітичного Центру «Перспектива» Павло Рудяков.

На думку експерта, погоджуючись на введення озброєної поліцейської місії на Донбас Росія навряд чи змінила свою думку.

«Вони її (думку - ред.) уточнили, бо тоді, коли ця ідея виникла, тоді, коли наш президент вперше сказав, а другі повторили, то пан Путін сказав: ми підтримуємо, ми готові підтримати цю ініціативу Порошенка. Але зараз в зв’язку з головуванням в ОБСЄ Австрії почали говорити про наповнення цієї місії поліційної ОБСЄ на Донбасі. Тоді, я думаю, росіяни на випередження зіграли, сказали те, що озвучив пан Лавров», - каже Рудяков.

За словами політолога, з формальної точки зору, в Мінських домовленостях про озброєну поліцейську місію ОБСЄ не згадується.

«Там передбачені інші функції. Відповідно, там було доповнення. Але це доповнення тоді було. А зараз в Мінських домовленостях про місію ОБСЄ немає. Зараз камінь спотикання в тому, що наша сторона пропонує цю поліцейську місію ОБСЄ для того, щоби вона забезпечувала охорону правопорядку. А в Мінських угодах, в цій примітці № 1 до Мінських угод, написано, що цим має займатись народна міліція, яку утворюють місцеві органи влади окремих регіонів Донецької та Луганської областей. От цей зараз камінь спотикання, бо різне наповнення поняття поліцейської місії ОБСЄ», - додає співрозмовник видання.

За словами Рудякова, заява Себастьяна Курца про те, що Австрія в рамках свого головування виступатиме за розширення місії ОБСЄ, пояснюється тим, що Австрія зараз ставить перед собою не менш амбітні цілі, ніж ставила Німеччина.

«Молодий, але завзятий міністр Курц хотів би зрушити з мертвої точки. Але, я думаю, мова буде йти про розширення повноважень, функцій, кількісного складу, технічного забезпечення покращення місії, яка зараз існує. Бо про те, щоби нові функції, нові повноваження давати – це дуже складна процедура, тобто австріяки навіть не встигнуть, якщо захочуть сьогодні розпочати, вони не встигнуть узгодити з країнами – членами ОБСЄ все», - каже експерт.

Політолог вважає, що озброєння місії ОБСЄ може стати першим кроком до того вигляду цієї місії, якого ми прагнемо.

«Це стрілкове озброєння, так, як в ОБСЄ не було попередніх місій, але в місії ООН миротворчій стрілкове озброєння – це палиця о двох кінцях. Вона, з одного боку, дає впевненості певної, з іншого – вона робить цих людей озброєними і, відповідно, по них тоді можна стріляти. Такі випадки бували. Так що ця стрілкова зброя проти якоїсь іншої зброї, яка є на Донбасі, на жаль, вона… Це, знову ж таки, психологічний більше крок, ніж реальний з точки зору озброєння», - каже Рудяков.

Перспективу отримання Україною контролю над кордоном політолог вважає віддаленою.

«В кращому випадку, в найоптимістичнішому для нас сценарії це, можливо, кінець 2017-го року. Це, повторюсь, в найкращому випадку, якщо буде збіг обставин, які для цього мають збігтись. А реально, я думаю, що це 2018 рік, до цього, можливо, дійде справа. Дай Бог, щоб дійшла», - резюмував експерт.