Генерал: Застосування сили на Донбасі призведе до світової війни
24.01.2017 13:40

Застосування сили на Донбасі призведе до глобальної війни, яка може стати світовою. Про це повідомляє колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж.

За словами експерта, за відсутності альтернативи "мінському процесу" загроза довготривалого "тліючого конфлікту" на Донбасі є реальною.

«Паралельно Росія буде відпрацьовувати сценарій дестабілізації ситуації в Україні та формування проросійського лобі, а пізніше — й дестабілізації керівництва в українських владних структурах. За нинішньої внутрішньої і зовнішньої політики такі сценарії можуть бути реалізовані», - додає Маломуж.

Альтернативою у даній ситуації, на думку аналітика, є оновлення влади, заміна її на високопрофесійних патріотичних політиків та використання нових форматів міжнародної кооперації та підтримки.

В то же час, відповідаючи на питання про можливості розв’язання конфлікту на Донбасі, Маломуж повідомляє, що шляхом сили можна спричинити лише нову конфронтацію та глобальну війну, яка за участі країн НАТО та Росії може стати світовою.

«Альтернативою є новий проект, що створюється за ініціативи США та країн "Великої двадцятки", вийти на глобальний проект міжнародної безпеки, провівши масштабну підготовку до форуму "двадцятки" і змусивши владу Росії вийти і на глобальний план врегулювання світових процесів, і на конкретну "дорожню карту" по Україні. З нашого боку потрібна ефективна участь у цих ініціативах перших керівників держави, а за умови їхньої нездатності це реалізувати, буде необхідна ротація керівництва країни», - кажет експерт.