Поговоріть з дітьми! Поліція Київської області затримала викрадачів хлопчика, які вимагали викуп
31.01.2017 12:01

Поговоріть з дітьми! Поліція Київської області затримала викрадачів хлопчика, які вимагали викуп. Про це на сторінці в ФБ повідомляє міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«До поліції Білої Церкви зателефонувала бабуся, коли їй принесли цю записку.

10-річний онук пішов гуляти три години тому і у дворі його немає, вже сутеніє... Вона набрала 102.

У записці був вказаний номер мобільного, з якого викрадачі дали інструкції – викликати таксі та відправити гроші на зазначену автозаправку. Під виглядом таксиста, звісно ж, поїхав співробітник кримінальної поліції. На місці, де планувалась зустріч, затримали двох мешканців одного з сіл Васильківського району – 1986 р. н. і 1976 р. н.

На допиті вони розповіли історію викрадення: один, зустрівши хлопчика на вулиці, розговорився із ним, пообіцяв подарувати сноуборд та забрав його з собою до села. Там спільники зв'язали хлопчика і розробили план з отримання викупу: один повіз записку, другий чергував "на телефоні". При отриманні грошей перший зловмисник був затриманий і повідомив, де знаходиться дитина і хто йому допомагав. Обидва зловмисники були затримані за ст. 208 КПК України та перебувають в ІТТ Київської області. Хлопчик не постраждав.

Спецоперація по звільненню дитини тривала всього кілька годин. Дитина повернулася додому. Викрадачі дають свідчення і чекають суду. Поліція спрацювала на відмінно.

Але що за ці нескінченні години пережили близькі?! Якого стресу зазнала дитина? Звідки у двох селян-сусідів виник злочинний план? 31 рік і 41 рік – молоді чоловіки...

Затриманим тепер все пояснить суддя – у вироку.

Стаття 146 КК України "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини", ч. 2. статті – незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинені щодо малолітньої особи або з корисливих мотивів,караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. частина 3 –... вчинені організованою групою, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років», - пишет Аваков.

«Поговоріть із своїми дітьми – про те, що не можна розмовляти з незнайомими дорослими.

Розкажіть, що найчастіше викрадачі використовують три сценарії:

• представляються знайомими батьків, повідомляють, що тато чи мама в лікарні та пропонують відвезти туди дитину;

• просять пройти кудись, аби допомогти;

• пропонують подарунок або несподіваний виграш.

Навчіть свою дитину телефонувати до поліції»!