Гаєвський погорів на корупційних тендерах: в Україну ввезли сотні старих медапаратів  Toshiba
07.02.2017 17:57

СБУ та прокуратура розслідують кримінальне провадження проти керівництва компаній - посередників, які всі належать фарм-бізнесмену Костянтину Гаєвському, передає "Відкрита Україна".

Гаєвський відомий тим, що вже понад 10 років є фактично єдиним постачальником медичного обладнання фірми Toshiba на територію України. Мова про МРТ - апарати, УЗІ, рентгени тощо.

Спочатку Гаєвский очолював представництво Toshiba в Україні. Далі – пішов, як кажуть, на вільні хліба. Створив низку фірм, деякі з них за кордоном, зокрема у Словаччині. На Словацькі фірми отримав ексклюзивне право продажу обладнання Toshibа і продовжив його постачати в Україну через такі свої компанії як ТОВ «УМТ+» (код ЄДРПОУ 38716926), ПрАТ «УМТ» (код ЄДРПОУ 23718196), ТОВ «Медторг» (код ЄДРПОУ 32735938), ПП «НВО «ДІКСІОН Україна» (код ЄДРПОУ 37355747).

Продаж медичної техніки відбувався за тендерними процедурами процедури МОЗу і обласних департаментів охорони здоров’я. Працювала така схема щонайменше останні 5 років, якщо не більше.

Однак, як сьогодні з’ясувало слідство, Гаєвський весь цей час постачав до українських лікарень старі, вже вживані, і часто не придатні до експлуатації апарати Toshibа під виглядом нових за значно завищеними цінами.

Схема попрацювало не без допомоги обласних департаментів охорони здоров’я та головних лікарів окремих мед закладів. Деяким з них вже повідомлено про підозру у розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Окрім цього, в СБУ дослідили, що компанії Гаєвського («УМТ+», «УМТ», «Медторг», «НВО «ДІКСІОН Україна») під час переміщення на територію України застарілого обладнання Toshibа надавали органам митного контролю недостовірні відомості щодо вартості апаратів.

Крім того, власники вказаних фірм Гаєвський і Фенін використовували підконтрольні їм компанії в Словаччині («In Med s.r.o.» Словаччина – засновник Гаєвський К.С. та Рехак А., «In-X medical s.r.o.» Словаччина, «SVS T002 S.R.O.» Словаччина, «Panax F.C.S. s.r.o.», Словаччина, «Integral Col Servis s.r.o.», Словаччина) з метою незаконного виведення коштів державного та місцевого бюджетів в особливо великих розмірах.

Насправді ж, скандали із обладнанням Toshibа від Гаєвського траплялися і раніше. Наприклад, у ЗМІ набула розголосу справа із головлікарем «Запорізької обласної клінічної лікарні».

Тоді правоохоронці обшукали Ігоря Шишку за закупівлю ангіографа Toshibа за ціною, що удвічі перевищувала ринкову. Чим завершився скандал наразі - не відомо, однак, тоді мала місце не лише завищена ціна, але й купівля одного апарату під виглядом іншого (старий продали як новий).

Загалом, масштаби афери Гаєвського правоохоронці наразі лише підраховують. Рахунок йде на сотні мільйонів. Також вже відомо, що медичний секон-хенд Toshibа Гаєвський зумів поставити щонайменше до лікувальних закладів у 10 областей.

Додамо, що в рамках кримінального провадження проти Гаєвського правоохоронці згодом планують додати ще одну кваліфікацію Кримінального кодексу, а саме - створення смертельної загрози життю людини.

Наразі вже збираються заяви і свідчення пацієнтів, які так і не отримали якісного лікування та діагностики на неприродних до роботи медапаратах.