В лісовій галузі назрівають кадрові чистки
14.02.2017 11:00

Через відсутність реальних реформ, неефективну кадрову політику та корупцію, в Уряді заговорили про можливі кадрові зміни в Держлісагентстві.

На сьогодні ліс приносить до бюджету країни близько 4 млрд. грн. А повз бюджет, за оцінками експертів, проходить ще 2,2 млрд. грн. Окрім цього в середині самої галузі, по інформації різних джерел, почали поновлюватися старі корупційні схеми.

Як пишуть ЗМІ, на початку осені в Держлісагентстві з’явився новий заступник керівника Володимир Налькович Бондар. Він переміг на прозорому конкурсі, а згодом його ще й порекомендували вагомі люди із нинішнього складу Уряду.

Призначаючи його на посаду, в Уряді пішли на значний ризик, адже Володимир Бондар раніше не займався проблемами лісу. Свого часу він очолював Волинську ОДА та займався політикою.

За чотири місяці роботи в Лісагентстві Володимир Налькович Бондар, попри всі очікування, зажив не досить гарної слави. Подейкують, що підлеглі з обласних лісництв почали масово скаржитися прем’єр-міністру Володимиру Гройсману на свого керівника. Звинувачення досить серйозні: побудова корупційних схем.

Деякі з цих скарг потрапили у ЗМІ. Зокрема лісники зі Львівщини стурбовані тим, що Володимир Бондар змушує їх щомісяця передавати йому особисто до 1 млн. грн. До речі, подібні тривожні сигнали надходять і з інших областей. Лісники скаржаться, що їх керівник погрожує незгодним кримінальним переслідуванням, посилаючись на давню дружбу з генпрокурором Юрієм Луценко. Чи ці факти підтвердилися, достеменно не відомо. Адже інформація про подібні перевірки відсутня.

Ще одна причина для скарг у лісників з’явилася нещодавно. А саме коли Володимир Бондар очолив кадрову комісію в Лісагентстві. Журналістські розслідування свідчать, що наразі має місце корупційна схема призначень на посади. Крісло керівника лісництва коштує від 30 до 50 тис. доларів.

На підтвердження цих звинувачень, один з клерків в лісовій галузі «злив» свою переписку з Володимиром Бондарем. В тексті, швидше за все, йде мова про гроші за посаду. Хоча яку саме достеменно не зрозуміло.

Співрозмовники обговорювали і питання щодо «вуйок» на яких вплинув «аргумент з Луценко». Можливо, там йде мова про згадану вище систему «відкатів».

Нерозбірлива кадрова політика Кабміну призвела до ще більшого загострення проблем лісової галузі. Як результат, зараз відбувається процес інституціональної реформи в галузі. Ліси України планують передати в підпорядкування Міністерству екології та природних ресурсів. Одночасно в Уряді заговорили про ряд звільнень. Ймовірніше за все вони відбудуться і в Лісагентстві.

Адже є велике незадоволення: неефективним мораторієм на експорт лісу, який ледь не посварив Україну з європейськими кредиторами, а реально на незаконні вирубки не вплинув. Великі проблеми створює і імітація боротьби з лісовою «мафією» та процвітаюча корупція у відповідальних структурах.

Политека