Цифрова мережа Т2 – найбільша телевізійна мережа в Україні
15.02.2017 16:50

У засобах масової інформації набирає обертів дискусія щодо строків відключення аналогового телебачення. У зв’язку з тим, що в ході полеміки представники окремих телекомпаній озвучують відверто неправдиву інформацію щодо роботи цифрової телемережі, вважаємо за необхідне надати достовірну інформацію про цифрову телемережу, яка наразі експлуатується в Україні.

Так, наприклад, Андрій Мальчевський, директор департаменту розвитку мережі мовлення каналу «1+1», стверджує, що телемережі «1+1», «ІНТЕР» та НОТУ є більшими за цифрову телемережу «ЗЕОНБУД», передає Комсомольська Правда.

По-перше, хотіли би нагадати шановному пану Андрію, що саме він у грудні 2016 року на засіданні робочої групи в Національній раді України з питань телебачення заявляв зовсім протилежне, а саме те, що: «покриття мережі «ЗЕОНБУД» є найбільшим в Україні». Але ми не маємо наміру нікого «ловити на слові», є більш вагомі аргументи.

Так, за дорученням Національної ради, у 2016 році була створена робоча група до складу якої увійшли технічні фахівці «ЗЕОНБУД», «1+1» та «ІНТЕР», основною метою якої був аналіз покриття аналогових та цифрової телемереж.

У листопаді та грудні ця робота була виконана. Телеканали «1+1» та «ІНТЕР», а також «ЗЕОНБУД» отримали карти покриття всіх трьох мереж як окремих, так і сумісних одна з одною.

З метою перевірки ідентичності карт покриття за розрахунками із фактичними зонами покриття мобільна група з моніторингу у складі технічних фахівців «1+1», «ІНТЕР» та «ЗЕОНБУД» провела вибіркові вимірювання рівнів сигналів від передавачів аналогових та цифрової мереж.

За результатами вимірювань були підписані відповідні протоколи.

Проведений аналіз карт покриття телемереж та результати вимірювань дали наступні результати:

  • Найбільше покриття має цифрова мережа ТОВ «ЗЕОНБУД» як за покриттям населення України, так і за територією;
  • Фактична зона покриття цифрової мережі ТОВ «ЗЕОНБУД» більша, ніж розрахункова;
  • Фактична зона покриття аналогових мереж «1+1» та «ІНТЕР» дорівнює або менша від розрахункової.

Така розбіжність обумовлена тим, що в мережі «ЗЕОНБУД» нове надсучасне передавальне обладнання від кращих світових виробників, фактичні показники якого значно кращі за паспортні, а в аналогових мережах морально і фізично дуже застаріле обладнання.

Отже, ми з подивом читаємо чисельні інтерв’ю пана Андрія, який був безпосереднім учасником робочої групи, про те, що начебто покриття цифрової мережі складає 50-60%... І це в той час, коли за результатами вимірів та карт покриття очевидно, що цифрова мережа Т2 значно більша за аналогові мережі «1+1» та «ІНТЕР».

Якщо Андрій Мальчевський, стверджує, що покриття цифрової мережі складає 50 %, то яке ж тоді покриття у мережі «1+1»?! Виходить 35-40% !

Окремо, був проведений детальний аналіз «Зон розбіжностей» (території, де у разі відключення аналогового сигналу, у глядачів можуть виникнути проблеми з прийомом телебачення з ефіру), а також кількості телеглядачів, які проживають в цих зонах.

Аналіз «Зон розбіжностей» показав, що в цих зонах знаходиться 170 тис. домогосподарств, які переглядають аналогове телебачення з ефіру. Тобто, це і є фінальний розмір «проблеми» відключення аналогового телебачення, з точки зору покриття.

Пан Мальчевський вважає, що для вирішення цієї проблеми необхідно збудувати додатково 70 (!) передавачів, тобто по передавальній станції на кожні 2,5 тис. домогосподарств. З нашої точки зору, таке вирішення питання не є доцільним, але це повинна вирішувати Національна рада. Наша компанія готова співпрацювати і виконувати рішення регуляторного органу.

Минулого тижня, у зв’язку з тим, що представники окремих телеканалів почали маніпулювати фактами та результатами, ми офіційно передали всі карти покриття, протоколи вимірювань та аналіз «Зон розбіжностей» до Національної ради. Вважаємо, що в повному обсязі виконали всі доручення державного органу та домовленості з телекомпаніями.

Ще одна прикра «помилка» в тезах експертів, які несподівано синхронно заговорили про те, яким складним є процес підключення телеглядачів до цифрової мережі. І антену треба купити якусь особливу, і змонтувати її непросто, і без допомоги висококваліфікованого телемайстра не обійтись.

Насправді ж, це все відверта маячня. У телеглядача, який зараз приймає аналогове телебачення з ефіру вже є антена, а налагодження приставки не потребує допомоги фахівця. Це дуже простий в налаштуванні прилад. Більше того, телевізори цифрового формату, взагалі не потребують наявності навіть приставки.

Підводячи підсумок, хочемо попросити шановних колег з медійної сфери звернути увагу на дійсно важливу проблему, яку необхідно вирішити для завершення переходу країни на цифрове мовлення. Це проблема забезпечення населення цифровими приймачами. Зараз темпи підключення телеглядачів до цифрової мережі Т2 складають 70 тисяч домогосподарств щомісячно, а потрібно 120. Необхідна активна участь телеканалів в інформуванні населення.

Прес-служба ТОВ «ЗЕОНБУД»