Медтехніку Toshibа продають в Україну через словацькі фірми
15.02.2017 16:58

Медичну техніку бренду Toshiba в Україні продають через словацькі фірми та ще й за завищеними цінами. Про це пише Антікор.

Зазначається, що в Україні було лише кільки дистриб’юторів медичної техніки Toshiba, а на сьогодні таких фірм уже кілька десятків. Проте всі вони перебувають під контролем одного єдиного бізнесмена Костянтина Гаєвського.

«На старті своєї діяльності компанії, а саме «УМТ+» (код ЄДРПОУ 38716926), ПрАТ «УМТ» (код ЄДРПОУ 23718196), ТОВ «Медторг» (код ЄДРПОУ 32735938), ПП «НВО «ДІКСІОН Україна» (код ЄДРПОУ 37355747), ТОВ «Сінергус» (35986575), ТОВ «Новафарм» (31736679), ТОВ «Ель Фарма» (31017810) тощо – отримували право на дистрибуцію медичної техніки Toshiba від офіційного українського представництва компанії.

Пізніше ж, бізнесмен Костянтин Гаєвський зареєстрував у Словаччині декілька компаній, отримав на них право продажу Toshiba від словацького представництва, а вже далі сам делегував його собі ж - підконтрольним юридичним особам в Україні», - йдеться у статті.

Така схема зменшує ризики контролю збоку українського офісу Toshiba, а також дозволяє робити різноманітні перекиди коштів з рахунку на рахунок, частково виводячи їх зі Словаччини вже на офшорні структури.

Більше того, подібна плутанини у підрядниках і субпідрядниках значно ускладнює пошук істини, на випадок, якщо правоохоронці вирішать щось перевірити. Іноземна держава – Словаччина – все ж надійніша в цьому плані, і може не одразу надати згоду, наприклад, на відкриття банківської таємниці.

«Вказана схема К. Гаєвським була побудована не спроста. Протягом щонайменше 5- 7 останніх років він грав тендери з українськими лікарнями і департаментами охорони здоров’я. За ними - постачав медичне обладнання від Toshiba за значно завищеними цінами. Різниця між реальною вартістю апарату МРТ або рентгену, як правило, осідала на словацьких фірмах, щоб в українських податкових деклараціях та на українських рахунках. Складала ця різниця в середньому від 30% до 50%. Та були і такі випадки, коли ангіограф купувався удвічі дорожче реальної вартості», - повідомляє ЗМІ.