Історія з контрафактом: чи має до цього відношення «Укрспирт»
22.02.2017 11:54

Закон про приватизацію «Укрспирту» має бути ухвалений. Про це повідомляє економіст Борис Кушнірук.

Коментуючи чутки про те, що концерн «Укрспирт» має відношення до виробництва контрафактної продукції, що стала причиною загибелі білш ніж 70 людей, експерт зазначає наступне: «Насправді тут є відверте маніпулювання. Для того, щоб казати, що контрафактний спирт вироблений саме на «Укрспирті», потрібні якісь докази. Наскільки я знаю історію з отруєнням, там взагалі говорилось про те, що використовувалась рідина, яка не виготовляється «Укрспиртом» як таким в принципі».

В то же час, економіст не виключає, що контрафакт на «Укрспирті» є.

«Там є підприємства, які фактично закриті, і намагаються просто не пускати туди людей. Навіть доводиться міністру звертатися до МВС, щоб просто не дати можливість там виготовляти спирт, бо для того, щоб ринок спирту існував, потрібно, щоб був певний обсяг спирту, не більш того, тому що інакше буде продукція, яка буде формувати ту саму контрафактну складову. Питання полягає в тому, що якщо говорити про контрафактну продукцію, то теоретично вона може випускатися на підприємствах концерну, маючи на увазі, що є підприємства концерну, які формально навіть не працюють», - пояснює співрозмовник видання.

Для вирішення даної проблеми Кушнірук вважає доцільним ухвалення закону про приватизацію «Укрспирту».

«Причому приватизації по повній моделі, по певному алгоритму, щоб ті потужності, які цікавлять виробників реальних, перейшли в приватні руки, і більш того, кожне це підприємство мало би певний ліміт обсягу виробництва спирту, якій вони виготовляють», - каже економіст, наголошуючи, що міністерство наполягає на тому, щоб приватизація «Укрспирту» була вставлена в меморандум МВФ, якій зараз узгоджується.

У рамках боротьби з контрафактом Кушнірук вважає доцільним зробити появу будь-якої несертифікованої горілки невигідною.

«В Києві були вимоги (і вдалося їх реалізувати), що продаж горілки може відбуватися лише в торгових точках не менш певного розміру. Але по Україні цих обмежень немає. А якщо продається це в ларьках, то зрозуміло, що в ці ларьки може потрапити справжня отрута. І це вже інша проблема, вона же не стосується «Укрспирту», - зазначає експерт.

«Це проблема МінАПК лише в тому складовому, що в свій час Міністерство економіки по загальним правилам торгівлі (у нас же раніше називалось Міністерство економіки і торгівлі) надто лібералізувало продаж продукції, яку купують люди», - додає Кушнірук.