Супрун позбавила українців доступних ліків від гепатиту С, гарантувавши монополію американцям
22.02.2017 17:13

В.о. міністра Уляна Супрун підписала мирову угоду з американської компанією «Гілеад» (виробник оригінальних ліків проти гепатиту С на основі софосбувіру). І на виконання цієї мирової угоди вже підписала наказ про позбавлення реєстрації в Україні генеричних ліків проти гепатиту С. Про це сьогодні йшлося під час брифінгу У.Супрун, передає УНН.

“Так, частиною мирового договору є скасування реєстрації (генеричного препарату — ред.), і вже сьогодні є опублікований наказ щодо скасування цієї реєстрації. Була проблема, що генерик був зареєстрований після того, як оригінал по часу. І це є послідовно неправильна реєстрація. Ми виправили цю проблему і скасували реєстрацію генерика”, — сказала вона.

Однак рішення окружного адміністративного суду свідчить про протилежне.

Зокрема, суд вказав на те, що генеричний препарат був поданий на реєстрації на 7 місяців і 11 днів раніше, аніж препарат компанії “Гілеад”.

Більше того, американці реєстрували свій лікарський засіб за скороченою процедурою, не надавши МОЗу повного досьє на препарат, тоді як генеричний медзасіб реєструвався без жодних спрощень.

За словами фахівців, ця обставина також позбавляє ліки “Гілеаду” будь-яких ексклюзивних прав на українському ринку.

При цьому на запитання журналіста про те, чи дасть МОЗ можливість використати вже закуплені генеричні ліки від гепатиту С, що є в лікарнях і зберігаються на складах, У.Супрун відповіла ствердно.

“Ті ліки, які вже були закуплені і які вже лікуються пацієнтами, вони можуть бути використані до кінця. Це є зміна щодо закупівель додаткових ліків. А це що є в наявності — можна використати”, — сказала вона.

Однак в.о. міністра не пояснила, як лікарі будуть використовувати генеричні ліки, реєстрацію яких вона скасувала власним наказом.

Додамо, що на генеричні і доступні українським пацієнтам препарати проти гепатиту С було витрачено понад 5,5 млн державних коштів.

Очевидно, що призначати їх і вживати відтепер — не можна. А тому українські пацієнти не зможуть отримати гарантоване їм державою лікування.

Натомість ліки американської компанії “Гілеад” — “Совалді” (на основі софосбувіру) отримають монополію на нашому фармринку.