Портников: Україна більше не залежить від Росії
06.03.2017 10:19

Український публіцист Віталій Портников у своєму блозі для «Радіо Свобода» пише, що віднині Київ не є залежним від Москви в енергетичному плані, передає replyua.net.

В той же час, зауважив він, такого не скажеш про російську сторону, тому що Кремль, потративши не один десяток мільярдів доларів на будівництво альтернативних газопроводів, досі залежить від України саме у якості транзитної країни.

На переконання Портникова, ще якихось там пару років тому про подібний поворот подій можна було хіба що мріяти. Не лише у «Газпромі», а і у багатьох столицях західних країн були абсолютно переконані, що Україна назавжди підсіла на російську «газову голку», яка, у свою чергу, знаходиться у яйці підконтрольного Кремлю газового монополіста. Тому, російська влад була стовідсотково переконана, що Київ від неї не зможе нікуди дітися.

Однак, продовжив публіцист, з’ясувалося, що Україна таки може обійтися без імпорту російського блакитного палива. Енергетична залежність української сторони від «Газпрому» ніколи не вважалася винятково економічною, а радше, корупційною.

Саме тому, пише Віталій Портников, на рівні держави здійснювалося обговорення різноманітних схем, за допомогою яких можливість збагачення була як у російських високопосадовців, так і в українських.