Хто вбив Бандеру: в Україні вперше оприлюднили секретні архіви СРСР
17.03.2017 06:23

Служба зовнішньої розвідки України оприлюднила документи про вербування вбивці члена Організації українських націоналістів Степана Бандери Богдана Сташинського, стеження за головою Директорії Української Національної Ради Симоном Петлюрою, роботу спецслужб у середовищі української еміграції.

Про це повідомляє Галінфо.

Зокрема, зазначається, що СЗРУ розсекретила, оцифрувала й оприлюднила архівні матеріали про агента КГБ Богдана Сташинського, який вбив Степана Бандеру та Льва Ребета. Усього ці матеріали складають сім томів, які можна переглянути в режимі онлайн за цим посиланням.

Окрім цього, розвідка розсекретила архівні матеріали про спробу органів держбезпеки Радянського Союзу в період 1933-1936 роках завербувати одного з керівників розвідки Української Народної Республіки Василя Недайкашу.

У цих матеріалах є чимало цікавої інформації, зокрема, про неодноразові спроби агентів ОГПУ встановлювати контакти з Василем Недайкашею під час його проживання у Франції, залучання до співпраці, розкриття ним розвідувальної мережі емігрантського уряду УНР на території СРСР і до надання сприяння у спробах завербувати керівника спецслужби УНР в екзилі генерал-хорунжого Всеволода Змієнка.