Увага! Почувши ці слова по телефону, негайно кидайте слухавку!
22.03.2017 07:15

Телефонні афери вже далеко не нові, але з часом шахраї вигадують все більш витончені схеми обману. Звертаємо вашу увагу на порівняно новий вид шахрайства і закликаємо уважно прочитати цю статтю, передає "Бджола".

Суть шахрайства

Якщо ваш телефон дзвонить і хтось питає: «Ви мене чуєте?» - Повісьте слухавку. Шахрай намагається записати відповідь «так» вашим голосом, тим самим отримавши можливість використовувати звуковий запис для здійснення покупок або інших подібних операцій.

У деяких випадках «так» - це словесний контракт, як натискання «Я згоден» або «Я приймаю умови» при онлайн-покупках. Це називається голосовим підписом і законно використовується багатьма компаніями для підтвердження вами змін або оплати послуг.

Поради, як цього уникнути:

Не відповідайте на телефонні дзвінки з незнайомих номерів. Якщо ви приймаєте виклик, ви підтверджуєте, що номер робочий. Згодом він може бути проданий в базі іншим шахраям.

Якщо ви все ж відповідаєте на дзвінок з незнайомого номеру, скептично ставтеся до незнайомців, що задають питання, які припускають відповідь «так». Це можуть бути питання «Ви мене чуєте?», «Вам зручно розмовляти?», «Ви домовласник?» і т. п. Розумна відповідь на будь-який з цих питань: «Хто ви, і чому ви хочете це знати?»

Налаштуйте автоматичну відправку незнайомих номерів на голосову пошту. Шахраї не залишають повідомлень.
Бережіть від незнайомих людей особисту інформацію, навіть якщо вони стверджують, що є співробітниками відомої вам компанії.

Навіть якщо вам здається, що в розмові з незнайомцем неввічливо повісити трубку, це не так, іноді це дійсно може вам допомогти.