Названо регіон, де вірогідне зіткнення Росії з НАТО
22.03.2017 11:53

Політолог Авраам Шмулевич у власному блозі для «ТСН» пише, що напруженість між Росією і Заходом постійно зростає, і це далеко не секрет, передає replyua.net.

Однак наразі всі увага громадськості звернена до подій в Східній Європі, до агресії РФ проти України, анексії Криму, війні на Донбасі, провокацій Росії проти НАТО в районі Балтії. Але є ще один регіон, де ймовірність зіткнення Росії і НАТО не менш висока - Арктика., зауважив Шмулевич. За його словами, напруженість там росте «повільно, але вірно»: постійно будуються бази, перекидаються війська.

«Росія претендує на більшу частину Арктики. «Північний полюс – наш» - ці слова треба розуміти буквально. Росія, дійсно, висунула претензії на територію від свого узбережжя до Північного полюса включно. РФ подала в лютому 2016 року заявку в ООН на розширення виняткової економічної зони, претендуючи на гігантські території - на 1,2 мільйона квадратних кілометрів, включаючи точку Північного полюса. У районах, якими Росія країна вже володіє і на які претендує, знаходиться 60,1% усіх розвіданих запасів нафти і газу Арктики», - написав політолог.

Він також додав, що РФ має намір тримати під своїм повним контролем Північний морський шлях - короткий морський шлях між Атлантичним і Тихим океанами, що проходить уздовж берегів Норвегії і РФ.