Це задоволення не з дешевих. Скільки держава витратить на перепис населення
03.04.2017 12:28

На перепис населення в Україні піде більше 5 років, і це задоволення дуже недешеве. Про це РИА Новости Украина повідомив заступник директора інституту демографії та соцдосліджень імені Птухи Олександр Гладун.

«Взагалі перепис населення — це дуже важлива процедура в демографії, в демографічній статистиці з двох причин. Перша — це портрет населення фіксований, населення країни. При переписі населення ми отримуємо ту інформацію, яку практично неможливо отримати з інших джерел. Наприклад, національний склад, мовний склад, освіта населення. І тому це дійсно дуже важлива інформація. Крім того, результати перепису населення використовуються демографічною статистикою для оцінки поточної чисельності населення. Тобто кожного року на перше січня розраховується чисельність населення. І вона розраховується від перепису населення. Перепис населення вважається як би контрольною процедурою, за якою перевіряється, наскільки був правильний облік населення і міжпереписний період. Тобто наскільки повністю враховані всі демографічні процеси. Це смертність, народжуваність і міграція. Тому значення перепису населення важко переоцінити взагалі», - каже експерт.

За словами пана Олександра, ця процедура - недешеве задоволення.

«Зараз назвати суму дуже важко, тому що Державна служба статистики розпочала підготовку, і до 2011 року готувалася, і до 2013 року. Тобто частково вже підготовчі роботи зроблені. Але тоді був зовсім інший курс долара. Тому в абсолютних цифрах вартість перепису населення постійно зростає. Але якщо взяти в середньому, на одну людину, це, я думаю, буде два-три долари на людину», - повідомляє Гладун.

За словами експерта, перепис треба проводити там, де його можна провести.

«У Криму провести неможливо. Якщо брати Схід і зону АТО, навряд чи там теж реально можна провести якийсь перепис населення. Просто ті люди, які будуть задіяні при проведенні перепису населення, вони будуть наражатися на велику небезпеку, і ризикувати життям людини навряд чи доцільно. Тому в принципі можна провести перепис населення на території, яка зараз підконтрольна Україні повністю, а вже після звільнення тих територій, можна провести додатковий там перепис населення чи якийсь інший облік організувати», - каже соціолог.

На питання: «Серед переміщених осіб також перепис буде проводитися?», співрозмовник видання відповів наступним чином: «Безумовно, будуть рахувати. Якщо вони всі проживають в Україні, якщо не виїхали за кордон, то, безумовно, будуть переписувати усіх. Тут ніяких проблем немає. Тут однозначно».