Кому, навіщо і для чого потрібна прослушка?
06.04.2017 12:46

НАБУ таки отримає право прослуховування і роботи «під прикриттям» самостійно, без узгодження з іншими силовими структурами. Про це РИА Новости Украина повідомляє член правління Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

НАБУ до кінця травня цього року має отримати право на прослушку підозрюваних і на проведення слідчих дій "під прикриттям". Про це йдеться в меморандумі України з Міжнародним валютним фондом.Для виконання цієї вимоги МВФ Верховна Рада повинна прийняти законодавчі зміни. Зокрема, гарантувати можливість для НАБУ користуватися широким спектром методів розслідування без використання інфраструктури інших відомств. Це операції "під прикриттям", перехоплення повідомлень, доступ до комп'ютерних систем і контроль кореспонденції.

На думку експерта, окремі заяви нардепів про неефективність НАБУ можуть ускладнити дискусію щодо надання нових повноважень НАБУ.

«В принципі, українські політики, якщо вони щирі в своїх заявах щодо боротьби з корупцією, особливо з топ-корупцією, взагалі б мали абстрагуватися від будь-яких персоналій, від будь-яких дій і просто розуміти, що нам необхідний повноцінний слідчий орган, з усіма можливими функціями, такими як, наприклад, має антикорупційна дирекція в Румунії. Лише тоді ми можемо очікувати таких самих результатів як зараз досягли колеги НАБУ в Румунії. Тому, так, це буде впливати, нажаль, бо в принципі ніякі персоналії, ніякі ситуації навколо НАБУ не мали би заважати законотворцям зробити його максимально ефективним», - каже Ярослав Юрчишин.

Експерт не вважає, що зараз щось змінилося в українській політиці, в першу чергу в ВРУ.

«В кінцевому варіанті НАБУ таки отримає право прослуховування і роботи «під прикриттям» самостійно, без узгодження з іншими силовими структурами, а тільки з судом, як це зараз може робити Нацполіція чи СБУ, але я переконаний, що це буде до кінця травня», - кажет член правління Transparency International Україна.