Українців почав атакувати вірус, більш небезпечний, ніж WannaCry
22.05.2017 14:01

У четвер дослідники MalwareHunter із сервісу ID-Ransomware, виявили новий вірус-вимагач XData, передає replyua.net. Станом на п'ятницю, 19 травня, було підтверджено 135 унікальних випадків інфікування, 95% з них припало на українських користувачів. Для порівняння, в MalwareHunter стверджують, що в нашій країні вони зафіксували всього 30 постраждалих від атакував більше 200 000 користувачів по всьому світу WannaCry. Таким чином, темпи поширення XData в чотири рази вище, але вірус поки не почав масово заражати комп'ютери за межами України, пише replyua з посиланням на AIN.

XData шифрує всі файли за допомогою алгоритму AES. Способів розшифрування без оплати викупу поки не знайдено. Зловмисники запитують від 0,1 до 1 біткоіну в залежності від обсягу зашифрованих даних і того, постраждав окремий комп'ютер або мережу компанії. Курс біткоіну становить понад 2 100 доларів, а значить викуп - від 5 800 до 58 000 грн.

Як XData поширюється і заражає комп'ютери поки не відомо. Стандартними шляхами для вірусів-вимагачів є фішингові атаки через електронні листи із зараженими вкладеннями, використання експлойтів ОС, фальшиві рекламні посилання, заражені установники та інші. Серед українських постраждалих в основному комп'ютерні мережі компаній.