4 прості поради, як уберегти колеса від крадіжки
28.05.2017 07:17

Економічні труднощі повернули в нашу реальність таку неприємність, як крадіжки коліс з запаркованих на ніч автомобілів, пише autocentre.ua.

Як уберегти колеса від крадіжки, якщо у вас немає можливості ставити машину на стоянку, що охороняється?

1. Розташування

Один з найбільш доступних способів захисту від злодіїв – зробити предмет крадіжки трудодоступним для зловмисників. Для цього можна запаркуватися близько до стіни будинку, до сусідньої машини, або колесами впритул до бордюру – так, щоб під поріг було нелегко або неможливо підставити домкрат. Навіть якщо колеса залишаться доступними, ускладнені умови демонтажу швидше за все відлякають злодіїв – адже в непростих умовах важче дотриматися прихованості злочинної «роботи». Однак, захистити таким чином всі чотири колеса навряд чи вдасться, та й місце парковки в великому місті не завжди можна вибирати.

2. Ковпаки

Ускладнення доступу до колісних болтів теж може бути ефективним засобом. Наприклад, деякі легкосплавні диски укомплектовані центральною кришкою, що закриває гайки (або болти) кріплення коліс, яка фіксується болтом. Якщо зробити його головку нестандартної форми (наприклад, замовити в знайомого токаря), це може також послужити небажаною перешкодою для злодіїв і як наслідок – причиною відмовитися від обкрадання саме вашого автомобіля. Втім, іноді злочинці приходять подивитися на машину-жертви заздалегідь, щоб приготувати необхідний інструмент або роблять зліпок «хитрого» болта і потім відтворюють ключ-відмичку. Як не дивно, відлякати злодіїв можуть навіть звичайні колісні ковпаки. Якщо вони будуть дуже туго сидіти на своїх місцях, спроби видалити ковпаки викличуть спрацьовування охоронної системи – адже важко припустити, що наш час хтось залишає машину на ночівлю на вулиці без «сигналки».

3. Додаткові датчики

На демонтаж не захищених коліс охоронна система зі стандартною комплектацією зазвичай не реагує. Адже стандартний набір датчиків «відповідає» тільки за відкриття дверей, капота і багажника, а також – за удар по кузову. До того ж часто чутливість датчика удару на прохання самого власника відрегульована «на мінімум» – щоб не турбувати сусідів випадковими спрацюваннями. А спритні колісні злодюжки вміють відкрутити ваші колеса і покласти автомобіль на землю, ні разу не вдаривши по металу машини. Тому одним з найефективніших засобів захисту від крадіжки коліс буде установка додаткових датчиків. Перш за все це датчик руху, який відповідає за периметр автомобіля – він подає сигнал при наближенні людини до автомобіля. Нерідко такий датчик виконують двохзонним – з охороною салону. Однак, якщо автомобіль ночує на тротуарі або в іншому місці, сон власника все одно не буде міцним: датчик руху буде реагувати на всіх громадян, що проходять поруч з авто по своїх справах, а також на вільно тварин що прогулюються. Ще один корисний датчик охоронної системи – сенсор, що реагує на погойдування кузова автомобіля. Підняти машину домкратом, зняти колесо і опустити кузов на землю неможливо, не порушивши його рівноваги. У більшості сучасних «сигналок» є функція тимчасового відключення частини датчиків з брелока, а значить, в пору, коли на машину будуть падати каштани, яблука, гілки тощо., сенсори можна деактивувати.

4. Секрети

Секретні гайки або болти на колеса на жаль, не панацея. Деякі з них можна відкрутити універсальним інструментом, до деяких у досвідчених злочинців є відмички. Тому якщо вже покладатися на «секрети», то краще витратитися на недешеві, але серйозні вироби, що виключають їх руйнування або відвернення універсальним інструментом. Однією хорошою секретної гайки (або болта) на кожне колесо буде досить, але можна поставити і більше – різного типу.