Тільки підняття пенсійного стажу допоможе Україні отримати жаданий транш від МВФ
29.05.2017 14:32

Ще до кінця поточного року Міжнародний валютний фонд (МВФ) може перевести Україну черговий транш в обсязі 4,5 мільярда доларів, але для цього Київ повинен продемонструвати поступ щодо виконання чотирьох ключових реформ. Як інформує replyua.net з посиланням на телеканал «24», про це заявив економіст Андрій Новак.

За його словами, найбільший прогрес поки спостерігається по реформам в сфері пенсійного забезпечення та боротьби з корупцією. Щоправда, перша реформа, каже фахівець, є половинчастою і не дозволяє головні проблеми. Експерт нагадав, що після надання Україні в квітні нинішнього року коштів в розмірі 1 мільярда доларів МВФ назвав 11 умов, які необхідно виконати для отримання нового траншу. Чотири з них визначені як найбільш значущі: пенсійна, земельна, приватизаційна та антикорупційна реформи.

Щодо пенсійної реформи експерт зауважує, що вже сьогодні видно, що уряд схильний прийняти рішення про підвищення мінімального пенсійного стажу з подальшим поетапним підвищенням пенсійного віку. Однак це буде не повноцінним перетворенням, а швидше за половинчастою реформою. Більш важливо, на погляд Новака, здійснити перехід на систему пенсій в три рівня з існуючої однорівневої солідарної системи. І навіть якщо уряд підніме мінімальний пенсійний стаж, це вже стане демонстрацією реальних зрушень в цьому напрямі