«Справа Полякова» першою розвалиться через відсутність доказів - експерт
30.06.2017 09:20

НАБУ та прокуратура можуть вляпатися в неприємну історію через підготовку сфабрикованих подань на зняття недоторканості з депутатів - про це в коментарі для From-ua.com заявив політолог Кость Бондаренко. «Тепер, після заяв Президента, очевидно, що пакет із п’яти подань був підготовкою для політичної атаки на інститут депутатської недоторканості» - сказав він.

«Проте, судячи з опублікованих документів, доказова база у поданнях є досить сумнівною. Першою, мабуть ще в регламентному комітеті, розвалиться «справа М.Полякова». Для доказу факту корупції потрібний ланцюжок: посадова особа вимагає хабар - потім особа отримує хабар - потім посадовець ухвалює юридичне рішення на виконання обіцянок. Натомість, фабула справи описує спроби спецагента умовити помічницю народного депутата внести якість поправки. Фактів роздачі коштів 226 народним депутатам за голосування за поправку не наводиться. Всі інші епізоди з носінням сумки з 200 тисячами по київських ресторанах до депутата Полякова навіть не прив’язують, справи Б.Розенблата і М.Полякова розділяють навіть самі детективи.

Не так давно Верховна Рада декриміналізувала посадові економічні злочини, які більше схожі на професійні помилки. Скоро Рада легалізує лобізм, і тоді всі ці внесення поправок, круглі столи та інформаційні кампанії просто стануть частиною української політики.

Що стосується звинувачень депутатів у незаконному збагаченні - ця стаття взагалі не працює, за два роки її дії ще ніхто не був засуджений. Так що всі ці подання - лише не зовсім вдалий піар директора НАБУ та Генпрокурора. Таким же піаром було минуле подання на В.Новинського. Верховна Рада зняла з нього недоторканість ще минулого року, і з того часу ніяких підозр пред’явлено не було, справа очікувано розвалюється.

НАБУ мало би зосередитися на мільярдних схемах системної корупції, а не намагатися підкинути помічниці депутата 7 тисяч доларів для вирішення якихось саморекламних чи персональних завдань» - рекомендує експерт.