Сергій Богданов:  «Депутатський контроль» не дав пограбувати найбільшу організацію інвалідів в Україні
10.07.2017 18:57
Заступник голови Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Богданов Сергій розповів про складні умови існування інвалідів, та про те, як «Депутатський контроль» зумів відстояти їх інтереси.
На сьогоднішній день, організація є найбільшим та найстарішим об’єднанням інвалідів в Україні. Організація слугує своєрідним містком між інвалідами і суспільством, допомагає їм інтегруватися у суспільство.
«Ми були засновані в 1990 році і є дуже структурованою організацією, яку треба дуже добре утримувати. Структурно ми поділяємося на 23 обласних, 442 районних і міських осередки. Всього членів організації 682 тисячі людей. Фактично, в нас кожна копійка на рахунку», - розповідає Сергій Богданов.
Проте, рік тому, як розказує Сергій Богданов, інвалідам несподівано урізали величезну суму коштів з їхнього фінансування.
«Як всеукраїнська громадська організація інвалідів, ми отримуємо фінансування з державного бюджету України. У 2016 році нам без будь-яких пояснень вирішили урізати фінансування на 440 тисяч гривен. Загальна сума фінансування на той час становила 3 мільйони 900 тисяч. Для нас така сума – це дуже великі кошти, оскільки ми фінансуємо не тільки центральний апарат, а й свої обласні організації, котрі недоотримали це фінансування», - зазначив він.
Для вирішення непростої ситуації інваліди звернулися по допомогу до «Депутатського контролю».
«Я почав звертатися до органів державної влади для пояснення ситуації, проте ніхто мені відповісти так і не зміг. Згодом, я звернувся до голови міжфракційного об’єднання «Депутатський контроль» Вадима Руденка з проханням допомогти нам в цій ситуації. Після нашої розмови, депутати направили ряд запитів до Міністерства соціальної політики, і майже одразу розподіл коштів було переглянуто, в результаті нам повернули відібрані в нас кошти. А на 2017 рік наше фінансування, завдяки «Депконтролю», вже ніхто не чіпав», - розповів Богданов.
Завдячуючи «Депконтролю», «Союз організацій інвалідів України» продовжує свою діяльність по всій Україні.
«Наша організація є своєрідним містком, який допомагає інтегрувати інвалідів у суспільство. Ми опікуємось гендерною політикою, проводимо спортивні заходи для інвалідів, наприклад в кінці серпня ми будемо проводити 12 українську спартакіаду, куди ми привозимо людей з інвалідністю, в тому числі і на візках. Всього десь близько 200 осіб. Ми проводимо виставки художньо-прикладного мистецтва», - каже він.
При цьому, організація все ще потребує значної допомоги з боку держави та збільшення фінансування. Особливо складне інфраструктурне питання.
«Як правило, ми проводимо наші заходи в Києві, оскільки в областях це робити важкувато, хоча ми намагаємось. Зібрати людей простіше в столиці, бо всі потяги з областей їдуть туди. Водночас, нам постійно не вистачає коштів. На проживання та харчування учасникам наших заходів виділяється 30 грн на добу. Як можна людину прокормити на ці кошти? На сьогоднішній день, цю суму збільшили до 60 грн, але це також небагато. При цьому, проживання на добу в середньому вартує 350, а харчування десь 170», - скаржиться він.