Ryanair надала Україні урок ринкової економіки
11.07.2017 13:03

Замість турботи про громадян державні діячі вирішили, що транспортні надвидатки буде нести населення, наші гості та громадяни, а держава, точніше державні чиновники будуть рахувати гроші. Про це пише у блозі видання «Обозреватель» Член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

«Друзі, хочу звернути Вашу увагу на урок ринкової економіки, який надала Україні Ryanair», - зазначає аналітик.

Шапран звертає увагу на коментар гендиректора Міжнародного Державного аэропорту «Бориспіль»: «Применение такой модели приведет к тому, что в 2018 году при скидке на сборы в 7,5 долл аэропорт недополучит 2 млрд грн, а госбюджет – 1,2 млрд грн».

«По-перше, де кошторис обрахунків цих збитків бажано із громадським обговоренням – аеропорт державний? По-друге, а скільки громадяни України переплатять МАУ, Люфтганзі, Бритиш ейрвей та ін. - цей шановний державний діяч не підрахував? Тобто створити громадянам умови для подорожей державі проблема виділити 0,5-1-2-3 млрд грн. на рік? Ці ж млрд. гривень ми як громадяни будемо сплачувати іноземним перевізникам і МАУ замість того, щоб зекономити на Ryanair і виконати їх вимоги, які залучать сюди додаткові інвестиції і врешті решт наведуть порядок у Борисполі», - зазначає експерт.

«Що хотів Ryanair? Безкоштовні стоянки для таксі (так це злочин перед місцевою владою, хто їздить той знає, що у Борисполі більш менш нормальне таксі тільки за викликом і тільки потрібно вскочити в нього на повороті. Це нормально для європейської столиці?). Це проблема для державного аеропорту, підтримати лоукостера?», - пише Шапран.

Далі експерт перераховує такі умови, як безкоштовні стійки реєстрації, безкоштовні площі для реклами, безкоштовну оренду площ в терміналі, безкоштовну систему прийому багажу, безкоштовні офіси для продажу авіаквитків, безкоштовні офіси для служби оренди автомобілів, безкоштовну землю для будівництва готелю.

«По суті Ryanair вказав, що у аеропорту Бориспіль транспортний бардак, пообіцяв побудувати новий готель у Борисполі і зажадав знижок. А ви не думали, звідки беруться такі ціни як 25 євро за квиток із Варшави до Мадриду? І от замість турботи про громадян, щоб ми з Вами не переплачували – державні діячі вирішили все за нас, що транспортні надвидатки буде нести населення, наші гості та громадяни, а держава, точніше державні чиновники будуть рахувати гроші.

Ви ж розумієте, що насправді ми втрачаємо як пасажири, держава втрачає частину нас як споживачів, гроші, які ми платимо дорогим авіаперевізникам, ідуть за кордон і є мінусом у платіжному балансі. А Україна заробляє репутацію держави, де помирає конкуренція, а без конкуренції немає ринку», - резюмує експерт.