Росіян убиває новий наркотик, сильніший за героїн у 1000 разів
22.07.2017 11:26

На Південному Уралі різко зростає число жертв від нового для регіону наркотику, який отримав назву «Білий китаєць» (карфентаніл).

«Білий китаєць» – таку назву наркотику дали американці, що експортували його з Гонконгу. За словами експертів, один грам цього наркотика за своєю дією дорівнює одному кілограму героїну, пише Політека.

За даними обласного бюро судмедекспертизи, за шість місяців цього року з 157 померлих челябінців 90 померли від цієї сильної нарокотіка. Пік смертей припав на червень – 41 осіб. Серед загиблих – молоді люди, в тому числі, сімейні, і один неповнолітній.

Як відзначають експерти, за консистенцією і запахом обидва наркотики не відрізняються. Тому бували випадки, коли «Білого китайця» продавали під виглядом героїну, змішавши з цукровою пудрою, крейдою або вапном. Саме через сильний вплив цього наркотику дуже часті випадки передозування.

Наркологи підкреслюють, що відмінність «Білого китайця» від інших наркотиків в тому, що практично вся доза проникає через кров прямо в мозок. Тому руйнівну дію цього «синтетичного отрути» проявляється сильніше і швидше, а середня тривалість життя наркомана, що вживає його, вимірюється лише декількома місяцями.

Є своя версія і у начальника управління у справах молоді Сергія Авдєєва, який за дорученням мера Євгена Тефтелева очолив робочу групу з моніторингу ситуації.

“Білий китаєць” або карфентаніл ніде в світі не набув поширення, оскільки високотоксичний і від нього часто помирають. З цієї причини його навіть прибрали з ветеринарної практики. Однак наприкінці минулого року він став з’являтися в Росії. Найімовірніше, з країн Південно-Східної Азії. Хтось помилково міг його завезти. Наркоторговцям могли його продати під виглядом героїну », – вважає чиновник.

Запит про коментарі був направлений в ГУ МВС по Челябінській області, проте в поліції не зуміли відповісти на момент публікації тексту. Неофіційно джерело в силовій структурі розповів, що «Білим китайцем» торгували в основному цигани.