“На” чи “в” Україні: російський політолог дав урок жителям РФ
30.07.2017 17:43

Всі люди, які поважають Україну, на прохання самих українців повинні вживати прийменник “в” Україні замість “на”.

Таку думку на сторінці в Facebook висловив російський політолог Олександр Шмельов.

“Кожен, хто знає про цю прохання, повинен вибирати: чи хоче він (а) свідомо ображати тих, про кого говорить, або не хоче? І якщо не хоче, значить, треба поступатися прохання, навіть якщо на перших порах це буде доставляти труднощі і сприйматися як “насильство над мовою”, – вважає Шмельов.

Він пояснив ситуацію на прикладі власного імені.

“Я можу заявити, що прошу ніколи не називати мене Сашком, а тільки Шурою. Після цього всі, хто будуть знати про моє прохання, повинні будуть вибирати: або називати мене Сашком, усвідомлюючи, що я буду відразу ж ставати на диби, за визначенням негативно сприймаючи і весь інший їх текст, або привчатися до того, щоб називати мене тільки Шурою (спочатку, звичайно, плутаючись і виправляючись – “Саша! Ой, ні, прости, Шура!” – але поступово звикаючи) “, – пише Шмельов.

Він додав, що при цьому будь-які повчання про те, що, мовляв, “Олександрів завжди називають Сашамі, в цьому немає нічого образливого”, будуть звучати безглуздо.

“Те ж і з “в Україні “. Будь-які міркування про “в країнах і на територіях”, “острова”, “околицю”, “як писав Пушкін, а як Шевченко”, і так далі, тільки збивають і заплутують”, – пише росіянин.

“Українці вимагають використовувати прийменник “в” і ображаються, коли бачать “на” ? Значить, кожен раз, коли вони будуть наштовхуватися на “на”, це буде сприйматися ними як певний виклик, як бажання спеціально їх якось зачепити. І якщо сенс нашого повідомлення зовсім не в цьому виклику, значить треба виправляти “на” на “в”. Що я весь час тепер і роблю і вже навіть майже повністю себе перевчив “, – підсумував Шмельов.