Браян Вітмор: Росія переходить в Україні до «плану Б»
30.07.2017 20:46

«Планом А» російського президента Володимира Путіна в Україні було захопити всі території так званої «Новоросії», побудувати «міст» до Криму суходолом та використовувати східну Україну як плацдарм.

Таку думку висловив політичний оглядач Браян Вітмор для Радіо Свобода, додавши при цьому, що тепер глава Кремля перейде до «плану Б».

Цей план провалився, коли місцеві жителі Східної України довели, що вони все ж таки більш віддані Києву, ніж очікувалось, та коли українські Збройні сили продемонстрували значно кращий рівень підготовки, ніж хтось міг собі уявити.

Тоді Кремль перейшов до «плану Б», який полягав у тому, щоб змусити Київ реінтегрувати контрольовані Москвою частини Донецької та Луганської областей в децентралізовану та внутрішньо паралізовану Україну.

Але президент України Петро Порошенко унеможливив отримання Москвою того, що вона хотіла від Мінських домовленостей. Тож, ймовірно, наразі Кремль виконує «план Б» – свіжу спробу дестабілізувати Україну одразу на декількох фронтах.

Як відомо, раніше Вітмор повідомив, що Молдова і Естонія вислали дипломатів Росії через звинувачення у шпигунстві. Таллін також провів найбільш масштабні навчання з кібербезпеки.

Україна розслідує, чи російський інтернет-гігант Yandex не збирав дані про її громадян. Також український парламент розглядає потребу в обмеженні дій російської православної церкви на своїй території. А Чехія і Фінляндія створили нові центри для боротьби з російською пропагандою.

«Через 70 років після того, як славнозвісне ессе Джорджа Кіннана «Суть радянської поведінки» заклало основу для американської політики стримування в часи Холодної війни, нова політика стримування почала вимальовуватися у Європі. І сусіли Росії і її колишні васали у Східній Європі очолили цей процес», — пише оглядач RFERL Браян Вітмор.

На його думку, в цьому немає нічного дивного, адже саме ці країни найкраще знають, як поводиться Кремль. Режим Володимира ПУтіна тривалий час вів тіньову, некінетичну війну проти своїх західних сусідів. Він перетворив на зброю все: бізнес, фінанси, корупцію, організовану злочинність, кіберпростір, інформацію, — для того, щоб підірвати західні інститути. І щоб дати відсіч цим загрозам, потрібен абсолютно нетрадиційний підхід.

Ця робота, на думку оглядача, не лише для оборонних міністерств і розвідувальних служб. Вона вимагає загальноурядового підходу, а також участі законодавчої влади і регуляторних відомств.

«Російська некінетична війна 21-го століття проти Заходу вимагає некінетичних методів стримування, які б були характерними для 21-го століття. Сусіди Росії це зрозуміли. І нам всім треба в них повчитися», — пише Вітмор.