Роковини загибелі Курська: передсмертні зізнання екіпажу
12.08.2017 16:01

Сьогодні вшановують пам'ять моряків атомного підводного човна "Курськ". 12 серпня 2000 року загинули 118 осіб, серед яких були представники командування Північного флоту РФ та дагестанського заводу "Дагдизель".

Відомо, що на той момент човен брав участь у навчаннях у Баренцевому морі. Подробиці інциденту достеменно невідомі, але вдалося знайти дві передсмертні записки. Авторство належить капітану Дмитру Колеснікову.

Першу він збирався відправити дружині, а текст іншої тривалий час тримали у таємниці, тому що вона була адресована командуванню. Там капітан відкрито пояснив справжні причини катастрофи:

"15:45. Тут темно писати, але на дотик спробую ... Шансів, схоже, немає. Відсотків 10-20. Будемо сподіватися, що хоч хто-небудь прочитає. Тут списки особового складу відсіків, деякі знаходяться в дев'ятому і намагатимуться вийти. Всім привіт, впадати у відчай не треба", - йдеться у записці.

За офіційною версією Кремля, причина криється у вибуху торпеди через витікання палива. Вже традиційно прибічники президента РФ звинувачують у всьому американців – нібито саме вони на субмарині спостерігали за екіпажем, а потім самі ж його і потопили.

Проте, критики режиму Володимира Путіна дотримуються іншої думки. По-перше, атомний підводний човен мав суттєві недоліки у конструкції і був небезпечним, проте публічно визнавати це ніхто не хотів. Адже тоді б виявилося, що "гроза РФ" зовсім ненадійна і може сама себе знищити.

Особливий цинізм крився у таємному наказі російського президента: не повідомляти родичам про смерть членів екіпажу. Тоді їм надавали безглузді і неправдиві дані – мовляв, навіть голоси людей іще чути, врятувати можна.

З цієї причини загибель "Курська" тісно пов'язують із наказами чинної влади РФ, особливо що стосується засекречення важливих фактів.