Міг стати міністром оборони: загинув видатний українець. ФОТО
20.08.2017 16:10

Маркіян Паславський – уродженець США, який віддав своє життя в боротьбі проти російської агресії

Історію одного з найбільш видатних українців в соцмережі розповів військовий експерт і журналіст Юрій Бутусов.

“19 серпня в бою за Іловайськ три роки тому загинув смертю хоробрих видатний Українець, пам’ять про якого буде жити у віках – і це не пафос. Саме такі долі і такі подвиги створюють націю і запалюють серця мільйонів”, – написав Бутусов.

Він розповів історію Маркіяна (Марко) Паславського, який народився 16 січня 1959 року в США, на Манхеттені, в Нью-Йорку, в україно-американської сім’ї.

Українець здобув освіту в елітному військовому училищі США Вест-Пойнт, став майором і командиром роти однієї з найбільш боєздатних частин армії США. У 1991-му Марко переїхав в Україну, де зайнявся бізнесом і став мільйонером.



Під час Революції Гідності Марко став одним з найбільш відчайдушних активістів – 20 лютого він був у тій групі безстрашних, яка пішла з палицями і щитами під кулі “Беркута” на Інститутській. У квітні 2014 го Марк домігся громадянства України, щоб піти на фронт.

За словами журналіста, Марко шокував натовців своєю історією, тим що залишив бізнес і американське громадянство, щоб боротися за Україну, він проводив їм екскурсію по табору. При цьому він був дуже скромною людиною, яка повністю зосереджена на своїй справі і пишався тим, що йому випала доля битися за Україну.

Паславський загинув під мінометним обстрілом в перший день штурму Іловайська.

Марко нагороджений посмертно: орденом Данила Галицького та “Народний Герой України”.

6 грудня 2014 го на матчі Національної хокейної ліги США “Нью-Джерсі Девілз” і “Вашингтон Кепіталз” був названий “Героєм гри”, його пам’ять вшанував весь хокейний стадіон. У місті Попасна ім’ям Марко назвали вулицю.

На батьківщині його предків в селі Підгайці Тернопільської області ім’ям Марко названа гімназія.

У Львові діє реабілітаційна клініка імені Паславського.

Марко Паславський похований в Києві на Аскольдовій могилі. На думку Бутусова, історію героя повинен знати кожен школяр.

У коментарі до посту користувачі відзначають, що саме така людина як Марко мала стати міністром оборони України.