Олігархи нажилися: ініціатор Майдану заявив про газовий бунт
26.08.2017 15:38

Нардеп від БПП Мустафа Найєм пояснив, до чого може привести різке подорожчання автогазу

Народний депутат України від БПП Мустафа Найєм на своєму прикладі привів, чому Україна “чекає газовий бунт”. Про це він написав у Facebook.

Нардеп зізнався, що сам їздить на газу, оскільки це було до недавніх пір значно дешевше. Проте минулого тижня вартість палива зросла з 11.30 грн до 16.

“Разом + 40% в ціні менше, ніж за тиждень! При цьому десь ціна перевалила вже і за 17. Ні, я розумію, якби росла ціна на бензин, до якого прив’язаний газ. Але вона, чорт візьми, не росте”, – пояснює нардеп.

За його словами, причин для такого стану справ може бути декілька.

“Очевидно, на ринку або монопольна змова, або дефіцит. Або, е…ий сором, хтось тупо вирішив на цьому заробити. Ще на початку року в ринок поставок скрапленого газу за мовчазної згоди уряду і адміністрації президента грубо втрутилася СБУ, убивши конкуренцію шляхом вдавлення ряду трейдерів”, – пояснює Найєм. Якби трейдерів було більше, цього “маразматичного” стрибка цін не сталося, впевнений він.

“На сьогоднішній день кожен третій (!) літр палива в країні припадає на автомобільний пропан-бутан. Це більше ніж третина водіїв на дорогах, які вже тиждень на рівному місці змушені платити майже в півтора рази більше в чиюсь чужу кишеню”, – нарікає Найєм.

Українських водіїв продовжують засмучувати подорожчанням автомобільного газу. Так, на думку трейдерів зріджений газ може підскочити до 17 гривень.

Раніше експерти пояснили ситуацію, що склалася дефіцитом палива через масового переходу водіїв на LPG-газ і зупинкою на ремонт ряду основних постачальників газу в Україну. Вони також прогнозували: в найближчі 2-3 тижні можливі як перебої з газом, так і подальше зростання цін на нього до 15 гривень за літр і вище.