Як звести будинок так, щоби не платити за комуналку. ФОТО
01.09.2017 05:31

Зараз все популярнішим стає облаштування власного житла обладнанням, яке працює завдяки альтернативним джерелам енергії.

Яскравим прикладом їхнього практичного застосування є будинок №13 на вулиці Петра Маха, що у Луцьку. Його власник, Олександр Шалайко, почав модернізувати своє помешкання ще 5 років тому й досі не зупиняється на досягнутому. Пан Олександр вважає, що чиста енергія – це найкраще джерело обігріву та економії, пише moyaxata.

Про те, як можна заощадити власні кошти дізнавалась Громадянська мережа ОПОРА.

ВІД ЕНЕРГООЩАДНИХ ЛАМПОЧОК ДО СОНЯЧНИХ ПАНЕЛЕЙ

Будинок на Петра Маха почали будувати 4-5 років тому. Від початку завданням було зробити його максимально економним та автономним.

Зводячи його, власники намагались не проґавити жодної деталі та дрібниці, аби помешкання було енергозберігаючим. Тому у будинку встановленні енергоощадні лампочки, вікна – енергозберігаючі (двокамерні пакети), загалом будівля повністю утеплена, а на даху – 20 см утеплювача (а також кераміка зверху).

“Потрібно враховувати сам стан помешкання: чи утепленні стіни та підлога, чи вікна енергозберігаючі, скільки дверей при вході, яка лампочка та вентиляція і так далі. Якщо у вас вдома ще лампочки розжарювання, то спочатку замініть їх, а вже потім розпочинайте комплексне утеплення чи встановлення сонячних панелей”, – наголошує пан Олександр.

Особливістю цього будинку є встановлена на ньому геліосистема, сонячні панелі та тепловий насос.

ПРИНЦИП РОБОТИ ГЕЛІОСИСТЕМИ, СОНЯЧНИХ ПАНЕЛЕЙ ТА ТЕПЛОВОГО НАСОСУ

Геліосистему встановили одразу, як збудували будинок. Геліосистема трансформує променеву сонячну енергію у теплову для отримання гарячого водопостачання. Вона забезпечує помешкання гарячою водою на 80 %. Тобто теплу воду сім’я Шалайко отримує практично безкоштовно.

Сонячні панелі встановили пізніше. Основним принципом їх роботи є поглинання енергії сонячних променів та перетворення її в електричну.

Цьогоріч у будинку встановили тепловий насос, який дозволяє використати теплову енергію ґрунту. Насос перетворює електричну енергію в теплову. При цьому електричної енергії використовується небагато.

Найважливіше те, що завдяки цим трьом системам будинок є автономним. Власники не сплачують за теплову та електричну енергію. Лише взимку, коли недостатньо сонця, для обігріву будинку у великі морози господарі можуть додатково купити електроенергію.

“ЗЕЛЕНИЙ ТАРИФ”– КРАЩИЙ СПОСІБ ЗАРОБИТИ

Власник будинку за адресою Петра Маха, 13 переконаний, що “зелений тариф – це найкращий бізнес”. Його запровадження – в найближчих планах.

“Зелений тариф” – тариф, за яким ринок електроенергії України зобов’язується купувати електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел. Якщо коротко, “зелений тариф” призначений для заохочення населення до вироблення електроенергії з джерел чистої енергії.

Для того, щоб мати “зелений тариф”, потрібно провести лінії електропередач (1 400 грн за 1 кВт лінії), встановити двосторонній лічильник (10 000 грн) та придбати обладнання (починати можна зі встановлення однієї сонячної панелі). Для будинку на Петра Маха залишилось прокласти лише лінії електропередач.

“Вкласти гроші в альтернативні джерела енергії, аби повернути їх назад за “зеленим тарифом”, – найвигідніший варіант. За “зеленим тарифом” електроенергію купують досить дорого, але й гроші вертаються вчасно. Наразі вартість 1 кВт електроенергії – 20 євроцентів. А до 2030 року все, що ви виробляєте, – з прив’язкою до євро”, – пояснює власник будинку.

Перевагою “зеленого тарифу” є також те, що влада не відмовляє у його впровадженні і кошти виплачує вчасно. Недолік – висока вартість обладнання. Проте необхідно враховувати період окупності приладів та змогу заощаджувати в майбутньому.