Для чого Україна шукає 2 млрд та що криється за заявою Данилюка
18.09.2017 12:26

2 мільярди для української економіки - це майже ніщо. Але досі неясно, скільки збираються залучати з інших джерел. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч, автор книги «Як підняти українську економіку», кандидат економічних наук Андрій Новак.

За словами співрозмовника видання, заяви міністра фінансів про наміри залучати зовнішні ресурси під державний борг ні про що не говорять.

«Треба бачити весь фінансовий план стосовно залучення державного богу і його обслуговування, а це ми побачимо тільки коли буде презентовано проект бюджету на наступний рік в повному обсязі. Там завжди була така табличка, в якій спеціалізовано розповідалося про графік залучення ресурсів з державного боргу і гарантованого державою боргу, і графік сплати попередніх боргових зобов'язань. Тільки таким чином можна буде зробити аналіз», - констатує економіст.

Крім цього напрямку, зазначає Новак, будуть ще транші МВФ, тільки не ясно, в якому обсязі.

«Попередньо на 2018 рік анонсувалося десь 3,8 млрд дол. Я так розумію, що крім цих грошей ще 2 млрд доларів держава буде залучати на світових фінансових ринках. Також невідомо, чи в 2 млрд дол., які він озвучив, входить 1 млрд дол. чергових гарантій від США», - додає експерт.

За словами спеціаліста, «гроші державного боргу зараховуються до державного бюджету, а звідти розподіляються відповідно Закону України про державний бюджет по статтях витрат».

«Я не думаю, що там буде якесь цільове призначення цього ресурсу», - додає наш співрозмовник.

За словами Андрія Новака, 2 мільярди для української економіки - це майже ніщо.

«Але досі не зрозуміло, скільки збираються залучати з інших джерел. Також не варто забувати про те, що крім зовнішнього є ще і внутрішній борг, якій можна залучати приблизно як і зовнішній. Все залежить від урядової боргової політики», - резюмував експерт.