Долю наступного траншу МВФ майже вирішено
19.09.2017 12:18

Для України зробили все, щоб вона мала можливість продовжити співпрацю з МВФ і отримати наступний транш. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Напередодні представники МВФ повідомили про те, що четвертий перегляд програми в рамках механізму розширеного фінансування (EFF) можливий тільки після виконання владою України взятих на себе зобов'язань. За словами нашого співрозмовника, насправді цей перегляд не такий вже й складний для України.

«По пенсійному законодавству зрозуміло, що до 1 жовтня законодавці його переглянуть, тому що в цьому пакеті закладено і підвищення пенсій. Тому для більшості політичних сил буде дуже не комільфо, якщо вони за це не проголосують. Вибори наближаються, тому всі будуть грати в захисників народу, при тому що сама по собі пенсійна реформа взагалі не має відношення до сьогоднішніх пенсіонерів. Вона спрямована на майбутнє. Там єдина норма, які чіпає значну частину людей, - це питання наявності стажу, якій збільшується з 15 до 25 років вже з 2019 року. Це єдина норма, яка чіпляє інтереси якоїсь кількості пенсіонерів. На моє переконання, соціальна справедливість в цьому випадку якраз і є, тому що може виникнути ситуація, коли людина не робила внески в пенсійну систему, а потім отримує з неї кошти», - пояснює експерт.

Що стосується приватизації, зазначає Кушнірук, то там йдеться фактично про необхідність ухвалення додаткового закону, якій спростить і прискорить приватизацію.

«Тому це теж не викличе ніяких серйозних проблем», - констатує економіст.

«Щодо антикорупційного законодавства. Фактично йдеться дискусія, яку модель антикорупційного законодавства ухвалити. Це має бути окрема судова система антикорупційних судів, але це проблематично з точки зору часу її створення. На те, щоб її створити, доведеться витратити 1,5-2 роки - тільки на те, щоб вона взагалі запустилася, а потім судді мають розпочати розглядати справи. Тому це питання дискусійне - що краще», - констатує співрозмовник видання.

«Луценко наполягає, - і з того, що я читав, мені його логіка зрозуміла, - що давайте мовляв в кожному суді створимо палату окремо, наберемо туди людей за окремою процедурою. Це буде значно легше. Можна створити базовий суд на 3-4 області, який розглядає антикорупційні справи. Тому, в принципі, в такій спосіб можна значно пришвидшити створення мережі антикорупційних судів. Крім того, антикорупційними справами займається не тільки НАБУ. За НАБУ лише справи корупціонерів лише 1-3 категорії держслужбовців, а іншими займаються інші органи влади - це і поліція, і прокуратура, і СБУ. Тому Луценко наполягає, щоб ці антикорупційні суди займались всіма корупціонерами саме по корупційним статям», - додає Борис Кушнірук.