Україна стає полігоном для опробування антисоціальних експериментів
19.09.2017 13:02

Україна перестає бути привабливою для проживання активних громадян, для «мізків», які мають забезпечувати креатив і прориви в розвитку. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Коментуючи нові підрахунки Держстату, згідно з якими протягом січня-липня 2017 року чисельність населення України зменшилася на 128,5 тисяч осіб, наш співрозмовник зазначає наступне: «Ще з початку нульових кожного року у нас збільшувався відрив між народжуваністю і смертністю. Тобто ми маємо достатньо динамічний рух до старіння і скорочення населення. Що стосується політичного аспекту, очевидно, мова йде насамперед про території, на яких залишилось дуже багато населення, в тому числі Крим. Це пов'язано з міграцією від військових конфліктів і нестабільності та з ситуацією, яка взагалі склалася після 2014 року».

Подолання цього кризису, на думку експерта, є цілком можливим. Для цього треба дотриматися кількох умов: «По перше, населення має отримати доступ до якісного медичного обслуговування. По друге, треба працювати над зменшенням стресово-ризикових ситуацій в житті, тобто створенням більш комфортного середовища для людини. І третій момент - це питання, пов'язане з виживанням, з рівнем достатку і доходів».

За словами Кулика, «попри всі переможні реляції нашої влади, якісне медичне обслуговування в державі недоступне для пересічного українця, а отже звертання до медицині не покращує життя, а створює більше проблем, тому що пацієнти мають сплачувати великі рахунки».

«Медична реформа - це постійне з'ясування стосунків між різними групами фахівців в медичної сфері, а не справжнє роз'яснення і проведення цієї реформи. Доходи населення як на качелях: з одного боку, в певних секторах економіка зростає, з іншого - влада підвищує мінімальний прожитковий мінімум, а з третього - все зрештою з'їдається інфляцією чи зростанням цін. Тому рівень доходів не зростає, а падає», - пояснює експерт.

«Зростає кількість безробітних, відповідно, зростає зовнішня міграція, чи сезонна, чи постійна. Переорієнтація на власний бізнес - це стосується лише 30% населення, і то ми зараз маємо фактично не лояльне до підприємництва законодавче правове поле. Ми маємо практики, які не спрощують життя підприємців, а, навпаки, створюють проблеми. Адміністративна реформа ускладнила отримання дозволів — це години, дні, місяці на отримання якихось документів», - додає наш співрозмовник.

З цієї причини, констатує Кулик, Україна перестає бути привабливою для проживання активних громадян, для «мізків», які мають забезпечувати креатив і прориви в розвитку.

«Україна стає полігоном для опробування різних антисоціальних експериментів, які скорочують життя українців. Я бачу тут відсутність комплексної стратегії демографічного росту країни. Ми зайнялись надто політичним експериментуванням замість того, щоб ставити в центр людину і її потреби і життя, а також якість життя, тому що можна скільки завгодно говорити про реформи, але від слова реформи в кишенях нічого не заводиться, стресів не стає менше, і медицина, яка продовжує життя, не стає доступнішою», - резюмував експерт.