Військова допомога Україні: про що не пишуть ЗМІ
19.09.2017 13:38

Призначення грошей, які Конгрес виділяє на військову допомогу Україні, визначає Адміністрація президента США. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів нардеп, керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

Коментуючи надання Сенатом США 500 мільйонів доларів «на підтримку національної безпеки і оборони України», співрозмовник видання зазначає наступне:

«По-перше, ця сума поки що не розписана. Тобто зараз вам ніхто не скаже, на що саме підуть ці гроші. Президент США Обама вчиняв дуже хитро. Тобто Конгрес, маючи за мету підтримати в військовому плані Україну, виділяв кошти. Але, знов-таки, Конгрес не розподіляє ці гроші на конкретні статті витрат. Цим займалась адміністрація Білого дому. Що саме робив Обама для того, щоб не дратувати Росію? З одного боку, йому треба було реалізовувати гроші, які Конгрес виділів на військову допомогу Україні, з другого боку, зробити це так, щоб в Москві не дуже на це образились. Тому замість зброї, гроші, які виділяв Конгрес, йшли на інструкторські місії по підготовці наших фахівців».

Що стосується деяких спеціальностей, продовжує Тимчук, це було справді необхідно.

«Мається на увазі тактична медицина, певні дії механізованих підрозділів, підрозділів спеціального призначення і таке інше. Але здебільшого виявились ситуації, в яких наші хлопці, які вже мали досвід АТО, прибували на ці курси і слухали інструкторів, які ніколи не мали справи з гібридною агресією на кшталт того, яку проводить Росія проти України», - пояснює експерт.

За словами Тимчука, якщо зараз Вашингтон все ж таки прийме рішення щодо надання Україні летальної зброї, то за ті кошті можна придбати суттєву партію озброєння, яке дійсно нам потрібне.

«Зрозуміло, що за ці кошти ми не будемо купляти авіаносці, але це те озброєння, яке потрібне нашім сухопутним військам, воно зробить наші підрозділи більш ефективними в 1 лінії. Це може також стосуватись і зв'язку, і обладнання радіотехнічної розвідки, радіоелектронної боротьби, які для нас є дуже актуальними. Тобто на ці гроші ми можемо отримати суттєву технічну допомогу», - каже депутат.

За словами експерта, долю грошей, які Конгрес виділяє на військову допомогу Україні, вирішує Адміністрація президента США.

«Адміністрація президента повинна вирішувати, що на цю суму саме надати Україні. Тобто ми не отримуємо живі гроші, і ніколи не отримували. Ми їх раніше отримували в вигляді інструкторських місій, медичного обладнання, засобів захисту, зв'язку. Так буде і цього разу. Питання, як американці розподілять ці кошти, тобто чи вони знов левову частку кинуть на інструкторські місії, а на обладнання і озброєння залишаться копійки, чи навпаки, якщо буде політичне рішення уряду США. Ось в чому справа», - резюмував Дмитро Тимчук.