Німеччина отримала «неприємний сюрприз» від росіян
25.09.2017 13:35

РФ зуміла забезпечити входження до Бундестагу відверто фашистської партії, яка буде постійно кричати про необхідність зняття санкцій, руйнування ЄС, газових камер для арабів і негрів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політолог, екс-нардеп Тарас Чорновіл.

Коментуючи результати виборів у Німеччині, наш співрозмовник зазначає, що перемога Меркель була очікувана.

«Були сумніви, наскільки вона буде суттєвою, тому що останній місяць у християнських демократів спостерігалося просідання, і досить сильне. Вони зараз почали вирівнюватися, але все одно досягти попередніх показників не змогли. Їм сильно зашкодили мігрантська криза плюс дуже серйозні зусилля російських пропагандистів, і це трошки погіршило ситуацію. Але, в принципі, те, що Меркель переможе і матиме достатньо великий відрив, ніхто не сумнівався. Так само ніхто не сумнівався, що на другому місці будуть їх нинішні партнери по коаліції - соціал-демократи».

«Як і сподівалися раніше, не було ясності, яка буде коаліція. Зараз вибори відбулися, йдуть переговори. Остаточно підсумку, яка буде коаліція, ще нема. Але прогнозувалося, що ці вибори гарантують перемогу Меркель і канцлерське крісло надалі, але не гарантують те, з ким вони будуть об'єднуватися. Те, що християнські демократи самостійно не зможуть формувати уряд, це теж було абсолютно прогнозовано», - додає експерт.

Щодо перспектив по коаліції Чорновіл зазначає наступне: «З того, що ми бачимо, проглядаються два варіанти. Перший - це сьогоднішній варіант - широка коаліція, в яку крім самих християнських демократів і їхніх природних союзників вільних демократів входять опоненти і конкуренти соціал-демократи Мартина Шульца. Ймовірність такої коаліції поки що зберігається достатньо висока, але якщо зараз остаточні підсумки голосування покажуть результат, при якому можна буде з певним запасом створити коаліцію іншого штибу, це є коаліція більш ідеологічна - християнські демократи, вільні демократи і “зелені”, то швидше підуть на такий варіант коаліції».

За словами екс-нардепа, найбільш бажана коаліція для Меркель - це вузька коаліція.

«Якщо буде хоч яка можливість для Меркель зробити вузьку коаліцію, вона на це піде. По перше, це для них ближче, по друге, така коаліція знімає для Меркель проблему з МЗС і саме з представництвом там соціал-демократів», - пояснює співрозмовник видання.

«Непрогнозованим» та таким, що не вкладається в певні рамки німецької реальності, за словами політолога, для Німеччини є те, что місце у трійці лідерів посіла партія «Альтернатива».

«Ті речі, які дозволяють собі лідери цієї партії, програмні принципи, балансують майже не межі кримінальної відповідальності. В Німеччині є закони, які передбачають карну відповідальність за вихваляння і пропагування ідей Третього рейху і невизнання голокосту євреїв. Ця партія напряму голокост не заперечує і не виправдовує, але лозунги, що мігрантську проблему можна було б Німеччині анулювати методами, якими розв'язував певні інші проблеми, дослівно, Адольф Гітлер - це натяк на концтабори, на фізичне знищення. Заяви про психічну неповноцінність інших народів тощо - це є та дикість, яка в Німеччині, здається не могла відродитися, але, як бачимо, спокійно відродилася», - зазначає Чорновіл.

Причому, наголошує політолог, для Німеччині найпроблемнішим є те, що ця дикість в значній мірі досягнута дуже серйозними стараннями путінської Росії.

«Перше, що вражає, що за фашистів проголосували ті, хто називає фашистами інших, а себе антифашистами - російська община Німеччини, яка є дуже великою. Німці по дурості під виглядом поволзьких німців, плюс ті, хто в Німеччині встигли поодружуватися і накрасти нерухомість. Ніхто не рахував, але те, що мова йде про більш ніж 2 млн росіян, - це точно», - констатує наш співрозмовник.

Фактично, каже Тарас Чорновіл, РФ зуміла забезпечити входження до Бундестагу відверто фашистської партії, яка буде постійно кричати про необхідність зняття санкцій, руйнування ЄС, газових камер для арабів і негрів і таке інше.

«Очевидно, що це ні на що реально не вплине, але те, що вони дістають додаткову трибуну, і те, що такі групи можна завести в парламент навіть в Німеччині, - це сигнал для німецької правової системи», - зазначає екс-нардеп.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповіло про те, що Консервативний блок у складі Християнсько-соціального союзу і Християнсько-демократичного союзу, який очолює Ангелою Меркель, здобув перемогу на парламентських виборах у Німеччині.