Колишній міністр освіти розповів, що насправді чекає на українських учителів
29.09.2017 09:45

Український вчитель - це трудяга, якій сьогодні за копійки рятує Україну від негараздів. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик та громадський діяч, міністр освіти і науки України (2005–2007) Станіслав Ніколаєнко.

За словами нашого співрозмовника, говорячи про скорочення кількості ставок учителів міністр освіти України Лілія Гриневич нічого нового не сказала: вона просто прокоментувала фактичну ситуацію, яка характеризується загостренням демографічної ситуації в Україні.

«Різке зменшення числа народжуваності спровокувало зменшення числа учнів, які приходять в школу.

«У нас сьогодні згідно закону от 5 до 30 учнів в кожному класі. Якщо, скажімо, класу немає, а години зараховуються, 18 годин на тиждень - ставка викладача, то, звичайно, зменшується. На клас йде 36 годин — 6 днів по 6 годин. Це 2 ставки вчителя. Немає класу — немає двох ставок вчителя», - пояснює експерт.

«Якщо б вона сказала, що ми збільшуємо педагогічне навантаження — сьогодні на ставку 18 годин на тиждень, 720 годин на рік, якщо б збільшив уряд педагогічне навантаження, то тоді б це означало зменшення числа викладачів», - додає Ніколаєнко.

За словами колишнього міністра освіти і науки, український вчитель - це трудяга, якій сьогодні «за копійки рятує Україну від негараздів та готує патріотів України».

«Заробітна плата вчителя сьогодні в кілька разів, якщо говорити м'якше, думаю, що в 10 разів нижче від європейського колеги, а по інтелекту, по розвитку своєму він не гірший. Просто в українського вчителя сьогодні немає такої бази, таких можливостей. Немає швидкісного інтернету, немає необхідних лабораторій. Немає багатих батьків в більшості своєї, бо у нас 2/3 населення бідних», - каже пан Ніколаєнко.

«Не вчитель винуватий що сьогодні проблема з працевлаштуванням в Україні. Якби у нас було сьогодні виробництво, то воно б висунуло нові вимоги до університетів, до школи — і вчитель би підняв рівень підготовки. А так як сьогодні немає вимог виробництва, то відповідно і учні вчитися не хочуть — в них немає мотивації. І це є проблема, проблема продуктивних сил», - констатує наш співрозмовник.

За словами експерта, в Україні настав час реформування педагогічної освіти.

«Випускники нашої звичайної школи в любій школі світу - і в Америці, і в Європі, і в Росії - навчаються абсолютно спокійно. Навпаки кажуть, що наша школа має дещо вищий рівень по складності знань, ніж європейська чи американська. Але настав час реформування і педагогічної освіти. Що треба зробити у першу чергу? На мій погляд, підтримати педагогічні коледжі і університети. Дати їм базу, дати їм стимули — і звідти починати реформу школи. І відбір має бути не тільки по знанням, а й по психологічній готовності. І тут як не згадати Макаренка: “Тільки щасливий вчитель може виховати щасливого учня”. Зробить вчителів щасливими — будемо мати щасливих учнів», - резюмував Станіслав Ніколаєнко.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що в Україні буде скорочуватися кількість ставок учителів. Про це заявила міністр освіти України Лілія Гриневич.