Чому українців продовжують використовувати як біороботів на нудних виробничих процесах
03.10.2017 12:47

Україна не зможе зупинити міграцію робочої сили. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український поет, перекладач, есеїст, політичний діяч Володимир Цибулько.

Коментуючи слова економіста Еріка Наймана про те, що Україна переживає безпрецедентну кризу на ринку робочої сили, наш співрозмовник зазначає наступне: «Пан Найман, якщо він економіст, повинен співставляти якість робочої сили, обсяги робочої сили з рівнем автоматизації і роботизації виробництва. А у нас, на жаль, якість робочої сили в основному дозволяє використовувати людей як біороботів на нудних примітивних виробничих процесах».

В принципі, продовжує експерт, більшість цих людей може бути замінена роботами.

«В плані продуктивності праці і економічних показників це вигідніше. Але є певні соціальні зобов'язання… Держава і так бореться з роботодавцями, щоб підвищити рівень зарплати і стимулювати до створення якісних робочих місць. У нас, по суті, відбувається первинна переробка, де використовується багато ручної праці. Цей сегмент економіки, на жаль, ніколи не буває конкурентним на світових ринках, тому більш кваліфікована робоча сила завжди чекає, по-перше, самореалізації, а по-друге, достатньо високої зарплати. Ми не можемо обмежити міграцію робочої сили, це було б дикунство в стилі Російської імперії», - констатує Володимир Цибулько.

На думку експерта, в Україні треба створювати якісні робочі місця.

«В принципі, держава зараз все робить правильно. Тобто уряд робить цілком логічні кроки стосовно стимулювання інвестиційного клімату. Зараз продавлюється через жорсткий опір пакет кодексів, завершується судова реформа. Завершення судової реформи буде сигналом для крупних інвестиційних компаній про готовність України працювати за цивілізованими нормами, тому є надія, що сюди прийдуть серйозні інвестори», - каже співрозмовник видання.

Цибулько звертає увагу на те, що вже існують зразки окремих територій з системними інвестиційними компаніями.

«В Західній Україні, особливо на Львівщині, ледь не щотижня відкриваються нові підприємства. Там на старті середня зарплата складає 300 доларів, але є перспектива нарощення до 400. Це, як правило, на виробництві. В порівнянні з сусідніми країнами це половина ціни, але привабливість українського ринку в тому, що при недорогій, але відносно кваліфікованій робочій силі можна розміщати виробництво, переносити з Центральної і Західної Європи в Україну», - пояснює аналітик.

За словами експерта, у України було кілька позитивних практик.

«Це, по-перше, ліквідація дитячих будинків і створення системи родинних інтернатів, родинних дитячих будинків, де, по суті, діти з інтернатів виховувались в родинах. А друге - це стимулювання народжуваності через державні доплати. Це, насправді, призвело до певних перекосів, бо на Закарпатті в ромських родинах бабка, донька і внучка вагітніли одночасно. Хоча, по суті, це була хороша, позитивна практика», - розповідає Цибулько.

«Зараз ці клопоти переходять в об'єднані територіальні громади, і все залежить від якості дитячих садків, шкіл в громадах, а воно напряму пов'язане з якістю робочих місць в громадах, тому тут є певна логіка», - додає політолог.

На думку експерта, міграцію робочої сили Україна не зупинить.

«Є групи по інтересах, їм необхідно підвищувати кваліфікацію саме за кордоном. Тому людям для становлення себе як виробничих особистостей, як гіперпрофесіоналів треба попрацювати в високорозвинутих індустріях за кордоном. Чи повернуться вони назад? Треба стимулювати. У нас, в принципі, в індустрії є достатньо високооплачувані робочі місця - в металургії, транспорті. Пілоти або сталевари, керівники змін, вони отримують достатньо високі заробітні плати», - наголошує співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що, за словами економіста Еріка Наймана, Україна переживає безпрецедентну кризу на ринку робочої сили.