Як складаються «європейські» ціни на газ і якими мають бути тарифи в Україні
06.10.2017 13:15

Україна споживає не тільки імпортний газ, і у рекомендаціях МВФ щодо тарифів цей факт має бути врахований. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

За словами нашого співрозмовника, формула, яка використовується для корекції цін на газ в Україні, потребує змін.

«Формула була ініційована і запроваджена “Нафтогазом”, а уряд, не вникаючи в суть, підмахнув її, і тепер має проблему. Яка позиція МВФ і на чому він концентрує увагу? На тому, що ціни на газ на внутрішньому ринку України, не дивлячись на те, що відбулось підвищення відповідно до рекомендацій МВФ, ще лишаються на низькому рівні. І це навіть видно на прикладі сусідніх європейських країн, навіть не обов'язково членів ЄС. Мовляв, зверніть увагу на сусідню Молдову, де ціни на газ для населення вище. Це один з аргументів, якій виглядає залізобетонним», - каже експерт.

Але підході МВФ, за словами Гончара, не є ідеальними, вони теж мають свої хиби.

«Так, логічно була здійснена прив'язка до ціни імпортованого газу. Таким чином виник паритет між ціною внутрішнього видобутку і на імпортований газ. Це правильно і логічно. Але ситуація не стоїть на місці, вона в динаміці, і те, чого не враховує МВФ, і те, на чому має наполягати уряд на переговорах з МВФ, - що Україна споживає не тільки імпортний газ. Раніше, ще років 5-7 назад, ми споживали приблизно 70 % імпортного газу, а менше третини - то був газ внутрішнього видобутку. Зараз ситуація абсолютно протилежна. Зараз близько 2/3 газу, що споживається, - це наш газ, і третина - газ, що імпортується. Тому в формулу має бути внесена коректива, тому що газ внутрішнього видобутку апріорі дешевший по собівартості та затратам», - констатує співрозмовник видання.

Якщо подивитися на Молдову, продовжує експерт, то ця країна не має газу свого видобутку.

«Молдова повністю споживає імпортний газ. Більш того, основний регіон споживання газу - це Придністров'я, яке не підконтрольне центральному урядові Молдови. Там газ споживають за дешево, не сплачують постачальнику “Газпрому” за його імпорт, а “Газпром” нараховує борг центральному уряду Молдови. І таким чином уряд Молдови змушений тримати високу ціну на газ, бо це один з механізмів наповнення бюджету, враховуючи те, що торгівля імпортованим газом здійснюється поза можливостями контролю центрального уряду Молдови. Тому логіка високої ціни на газ в Молдові цілком зрозуміла з цієї точки зору, але це те, чого нема в Україні», - каже Михайло Гончар.

За словами економіста, якщо ми поглянемо на країни ЄС, то там немає єдиної ціни на газ для всіх держав.

«Відмінність цін на газ всередині самого ЄС кричуща. Це, по нашим міркам, захмарні ціни в Данії, Німеччині, наприклад, і абсолютно інші ціни в Румунії. І ось приклад Румунії для нас дуже показовий. Ця країна має найнижчі ціни на газ в ЄС, тому що вона з 2015 року вже не імпортує газ, а завдяки нарощуванню власного видобутку стала повністю самодостатньою по газу. Відповідно вона встановила свої ціни на газ, які для неї комфортні, з огляду на те, що вона використовує тільки власний енергоресурс», - зазначає Гончар.

Таким же шляхом, констатує експерт, йде і Україна.

«Ми серйозно скоротили імпорт газу за останні 3 роки, відповідно, повинна вноситися корекція. Але не з точку зору того, що МВФ хоче підвищувати і підвищувати ціну на газ, а з точки зору того, що у нас є чинники компенсаторного характеру: чим більше ми видобуваємо власного газу, чим більше в структурі споживання власного палива, тим більше це дає можливості ціну, принаймні, не підвищувати, а тримати її на певному рівні. А якщо й підвищувати, то не таким стрибкоподібнім чином, як пропонується, тому що пропонована формула може дати ціновий стрибок взагалі на третину. А підвищувати на кілька відсотків в рамках корекції інфляційних коефіцієнтів - це можливо, це логічно, але не так, що заганяємо знов підхмарну ціну на газ під приводом того, що ціна на газ у сусідів вище», - каже наш співрозмовник.

«Уряд, у даному випадку Мінфінансів, повинен доказати, що економічні підходи МВФ не враховують низку факторів. Тоді, я думаю, порозуміння буде знайдено. Тобто проблема насправді не така апокаліптична, як її намагаються представити», - додає Михайло Гончар.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що, на думку Юрія Корольчука, реальна ціна на газ в Україні не має становити більш ніж 3500 гривень.