Антикорупціонери «не для всіх»: експерт розповів про «планку» для НАБУ
12.10.2017 11:09

Таке враження, що існує певна планка, яку НАБУ не переходить чи їй просто не дають це зробити. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український громадський і політичний діяч, член правління Української Гельсинської Спілки, співкоординатор акції «Україна без Кучми» Володимир Чемерис.

На думку нашого співрозмовника, затримання у вересні депутата Київради та його ймовірного спільника за підозрою у привласненні землі в столиці, трьох підозрюваних у справі ДП "Укрхімтрансаміак" та одного з 29-ти ймовірних учасників злочинної організації з розкрадання газу в Україні, дійсно можна назвати резонансними.

«Без сумніву, резонансні справи в першу чергу ті, що стосуються високопоставлених осіб, тобто маються на увазі депутати, міністри, керівники великих державних підприємств. Хочу тільки одне зазначити: судячи з усіх справ, які розглядало НАБУ, здається, існує якась планка. Ви бачите, що у відношенні депутатів ВР, Київради і менших рад, керівників певних державних підприємств існують справи. А ось щодо міністрів і керівників вищих органів виконавчої влади ми не бачили ще жодної справи. Тобто таке враження, що існує певна планка, яку НАБУ не переходить чи їй просто не дають це зробити».

В той же час, констатує Чемерис, не варто ганятися за резонансними справами: будь-яка корупційна справа має викликати дії з боку НАБУ.

«Я розумію, що НАБУ хоче трошки попіаритись і тому намагається підняти якісь резонансні справи. Адже таким чином вони викликають у суспільства певний резонанс і відповідно начебто показують, що НАБУ працює. Але я ж все-такі думаю, що функція НАБУ — це в першу чергу запобігання корупції і створення таких умов, щоб корупція була неможлива. Попри те мені здається, що поки що головне - це піар-діяльність і пошук резонансних справ. На цьому, на мою думку, основна діяльність НАБУ і полягає», - резюмував наш співрозмовник.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що у Національному антикорупційному бюро України вважають, що у вересні резонансними подіями стали затримання депутата Київради та його ймовірного спільника за підозрою у привласненні землі в столиці, трьох підозрюваних у справі ДП "Укрхімтрансаміак" та одного з 29-ти ймовірних учасників злочинної організації з розкрадання газу в Україні, який тривалий час переховувався від слідства.