Чому День захисника України відзначають 14 жовтня і як саме це може допомогти воїнам
13.10.2017 12:04

В Україні надпотужна, надсильна і дуже морально мотивована українська армія. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політолог, екс-депутат Тарас Чорновіл.

«У нас є два дні, які так чи інакше пов'язані з захисниками України. Є день української армії, якій ми відзначаємо в грудні, якій було встановлено ще в 1991 році відразу після референдуму і вже підтвердження української незалежності, коли союзні підрозділи, які перебували на території України, були перепідпорядковані Української державі, відбулася присяга на вірність Україні перших підрозділів на той день, і це День Збройних сил України. Але існував до останнього часу абсолютний анахронізм - день якихось бойових дій. Причому там навіть перемоги не було, а був відступ «рабоче-крестьянской» Красної армії десь під Котласом. Це абсолютно не пов'язано з нами. То був абсолютний абсурд, якого треба було позбутися, і тільки Революція гідності привела до того, що це відійшло в минуле», - розповідає експерт.

На думку політолога, дату 14 жовтня як День захисника України було обрано тому, що Покрова Матері Божої — це є свято і символ, що єднає церковне і світське.

«Україна в старіші часи завжди була країною досить релігійною. Крім цього, ті наші державні утворення, які тоді існували, не ховалися за ширмою “церква відділена від держави”. Для них церковні речі мали особливе значення. Але все ж такі держава є світська структура, і армія — захисники, військові — це теж світські, а не церковні люди. У нас немає церковних орденів воюючих. Тому саме день Покрови, якій поєднує світське і церковне, для України і її військових став символічним ще в козацькі часи. Адже Покрова — це Божа Матерь, яка своїм покровом захищає, і найбільше тих, хто під загрозою», - пояснює співрозмовник видання.

«Ще в 1037 році, що дуже важливо, саме Ярослав Мудрий, Великий князь Київський, зробив офіційний державно-релігійний акт, коли він під Покров Божої Матері передав всю Українсько-руську державу. Це теж одна з певних ознак, за якою ми можемо сказати, що саме встановлення цього свята на 14 жовтня, саме як світського свята захисників країни, сягає часів до розколу Київської Русі», - додає Тарас Чорновіл.

За словами експерта, нашім військовим, які сьогодні захищають Україну, треба в першу чергу побажати, щоб їх боронила Матер Божа. Адже серед бійців дуже багато віруючих людей.

«Ми можемо навіть згадати ось той символ Покрова Матері Божої над Почаївською лаврою — стріли повертала, кулі вертала, турків убивала. І щоб цей Покров їх захистив в першу чергу, навіть не просто символічно, а реально», - каже Чорновіл.

Також наш співрозмовник бажає українським воїнам перемоги, адже наша країна зараз воює з потужним ворогом.

«Ми не воюємо з якимось ДНР/ЛНР, у нас війна з Росією, з її армією. Очевидно, що ця перемога буде занадто дорога, саме тим, що для України є найдорожчим — людські житті. Тому я б побажав дуже гідної, великої перемоги десь трохи в майбутньому, а зараз гідного миру на абсолютно гідних умовах — без поступків, без компромісів, щоб ворог відступів і під дипломатичним тиском, але дуже важливо, розуміючи, що будь-яку військову операцію всередині України більше провести йому не вдасться безкарно, тому що в Україні надпотужна, надсильна і дуже морально мотивована українська армія», - зазначає експерт.

«Щоб більше не було загиблих і поранених серед наших бійців, але щоб той мир, якій прийде, був той мир, яким вони зможуть пишатися і зможуть сказати: “Нехай ми не взяли штурмом Москву, не провели Парад перемоги на Красній площі — нехай. Але без нас цієї перемоги не було б будь в яких кабінетах чи в Мінську, чи в Брюсселі. Якби ми не стояли на фронті, ця перемога не була б викувана”. Щоб ця перемога була гідною, ось цього я їм бажаю», - додає наш співрозмовник.