Протест під Радою: заради чого насправді все було організовано
18.10.2017 13:00

Учасники нинішнього мітингу під Верховною Радою підтримали акцію з різних мотивацій. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог Олеся Яхно.

«Я позитивно ставлюся до тих трьох політичних вимог, які були названі: це зняття депутатської недоторканості, нове виборче законодавство та Антикорупційній суд. Можна розмірковувати, яка з позицій сьогодні більше необхідна, яка менш, але це взагалі нормальні політичні вимоги. Інша річ, що між політичною вимогою та самою процедурою реалізації має бути пройдено певний шлях», - розповідає експерт.

«Ці вимоги, за винятком депутатської недоторканості, мало зрозумілі більшості громадян, але добре зрозумілі меншості, - я зараз маю на увазі політиків. Вони добре розуміють, що процедурно, якщо спиратися на законодавство України, на Конституцію, такі норми не можна вирішити за один день. Навіть якщо уявити, що такі законопроекти пройдуть перші читання, це означає, що в другому читанні, якщо ми кажемо про дві сесії, це буде проголосовано, умовно кажучи, восени. Інша річ, що подібні процеси не завжди відповідають реальним цілям», - додає Яхно.

«Коли виходять депутати-єврооптимісти і кажуть, що треба з наступної каденції, як пропонує президент, зняти недоторканість, то це неправильно. Треба зняти її зараз. Публічно спостерігаючи позицію ряду депутатів, які захищали колег, проти яких були підозри влітку, і це розглядалось на регламентному комітеті, можна зрозуміти, що 300 голосів для зняття депутатської недоторканості для цього складу парламенту не буде», - прогнозує експерт.

На думку політолога, нинішній мітинг його учасники підтримали з різних мотивацій.

«Частина людей щиро, як мені здається, хоче цих трьох змін і саме ставить за мету прийняття законодавства по цих трьох позиціях. А частина людей, як на мене, використовує ці мітинги в якихось інших цілях, розуміючи, що процедурно ці вимоги не можна швидко реалізувати. Адже потім можна когось звинуватити в невиконанні або просто розпочати процес, якій завершиться достроковими виборами і дестабілізацією ситуації», - зазначає співрозмовниця видання.

Олесю Яхно дивує той факт, що «чомусь частина вимог апелюється виключно до фігури президента».

«Якщо ми візьмемо, наприклад, питання недоторканості, то всі бачили, як себе поводили народні депутати, як вони чіплялись за недоторканість і руками, і ногами. Чи питання пропорційних виборів… Мені здається, що основна проблема — це мажоритарщики. Зрозуміла річ, що вони не хочуть пропорційної системи. Чи Антикорупційній суд — всі знають, що ті два законопроекти, які можна було винести на голосування, до них були претензії Венеціанської комісії. Тому трошки дивно, що такі вимоги висуваються виключно до президента України», - каже експерт.

За словами політолога, президент не може заставити депутатів проголосувати за зняття депутатської недоторканості, або мажоритарщиків голосувати за те, щоб змінити систему.

«А що стосується Антикорупційного суду, так ще немає законопроекту, за який можна голосувати, адже голосувати за законопроекти, які є, означає те, що на наступному етапі їх все одно буде заблоковано, тому що є негативний висновок Венеціанської комісії», - пояснює аналітик.

«Тому можна зробити висновок, що якась частина зацікавлена в довгостроковості цієї акції, або просто в дестабілізації ситуації, щоб спровокувати на певний силовий варіант», - додає політолог.

На думку співрозмовниці видання, найближчі два дні покажуть, яка частина політиків дійсно орієнтована на вирішення питань.

«Мірна акція — це нормально, головне, щоб силові структури забезпечили порядок. А коли хтось заносить зброю, коли приходять люди з нашивками «Донбасс», то треба розпізнавати, хто це. Коли СБУ і Нацгвардія знаходять арсенали зброї, це ненормально, це означає, що мета є трошки інша», - резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що приватну резиденцію президента Петра Порошенка ввечері почали посилено охороняти. Про це повідомила нардеп від "Самопомочі" Вікторія Войціцька.