08.02.2005 18:12
Лидер Партии регионов Виктор Янукович выступил с идеей создания единого экономического пространства - Украины, России и Европейского Союза. Об этом говорится в комментарии Януковича, текст которого направила ForUm’у пресс-служба Виктора Януковича.

Приводим текст комментария:

«Вікторе Федоровичу, в Україні продовжується представлення нових міністрів, формується нова концепція української перспективи. Зокрема, 8 лютого, представляючи нового міністра закордонних справ, президент України поставив завдання змінити концепцію добросусідства, яка покладена в основу відносин України з Євросоюзом. „ Ми не сусіди Європи. Ми - Європа”, - сказав Віктор Ющенко. Як Вам бачиться перспектива прискореного вступу України в Євросоюз? І як Ви ставитеся до думки про відмову від входження України в ЄЕП?

Нам треба думати зараз не про те, як розмежувати інтереси України та Євросоюзу з інтересами України та Росії. У цьому контексті я більше бачив би іншу перспективу - створення Єдиного Економічного Простору України, Росії та Євросоюзу. Ось що я протиставив би сьогодні безплідній і непотрібній дискусії про необхідність „глибокого економічного і правого аналізу” потреби участі України в ЄЕП, про що говорять, до речі, і члени нового уряду. Деякі гарячі голови навіть прямо закликають відмовитися від ідеї ЄЕПу , оскільки Україна визначилася однозначно з курсом на євроатлантичну інтеграцію, на вступ до НАТО та Європейського Союзу. Тож на противагу цьому ідея ЄЕП ( Україна , Росія, Євросоюз) розв”язала б , крім іншого, ще й нові виклики, які повстали перед нашою державою у нинішній ситуації. Маю на увазі, насамперед , дві проблеми: по-перше, погіршення відносин з Росією. По - друге, ту обставину, яку президент Ющенко називає „ Європі не потрібна Україна з мішком проблем у її взаєминах з Москвою”.

А потім, можливо, не варто так однозначно відкидати ті користі, які Україна мала б від, скажімо, зони вільної торгівлі з нинішніми партнерами по ЄЕП. Навіть побіжні розрахунки свідчать про економічну вигоду, яку може мати Україна . За різними експертними оцінками - це мільярд-півтора американських доларів у рік, що в 14 разів більше, ніж обіцяють Сполучені Штати Америки Україні у вигляді різних допомог, в тім числі й допомоги економічної на 2006 рік. Чи не переконливий це аргумент для того, щоб не відмовлятися від ідеї вільної економічної зони в рамках ЄЕП, яку я, будучи головою уряду України, прагнув реалізувати? Шкода, якщо цих, таких заземлених , простих і переконливих аргументів не розуміють деякі, як я їх називаю, київські мрійники.

Говорячи нині про нову ідею ЄЕП - Україна, Росія, Євросоюз, я маю на увазі також заходи з мінімізації негативних наслідків довготривалого для України процесу євроінтеграції. Адже - віддалена перспектива вступу в Європейський Союз, як би не ставило нове керівництво України завдань дипломатам переламати погляд Брюсселя на неї, не стане суттєво ближчою. Нас чекає тривалий перехідний період. А людям треба щодня жити, треба годувати дітей, мати працю і так далі. Нинішнє керівництво держави пропонує солодку терапію для суспільства у вигляді великої європейської мрії. Але може так статися, що за якийсь рік середній українець скаже - скільки не повторюй слово „халва”... Аби так не трапилося, треба вже сьогодні приймати неординарні рішення.

Коли ми почнемо обговорювати ідею ЄЕП - Україна, Росія, Євросоюз, то побачимо, що в цих держав більше спільного, ніж такого, що їх відрізняє. Тут, наприклад, відразу виникне питання Єдиної Системи Безпеки. Просто сліпо йти шляхом Угорщини чи Польщі - це в українському варіанті може виявитися програшем. Можливо, ми мали б йти шляхом Великобританії, яка бере з євроінтеграції лише те, що їй підходить. І відмовляється від невигідних домовленостей, як , скажімо, валюта чи Шенгенські угоди. А приклад Норвегії чи Швейцарії... Ми мусимо нарешті зрозуміти - вступ України в Євросоюз на будь-яких умовах - не розв”яже наших проблем, а лише додасть до них.

Коли я міркую про перспективи вступу України в Європейський Союз, то згадую слова Черчілля, одного з батьків ідеї євроінтеграції, який, як знаємо, не бачив місця в цій інтеграції для самої Великобританії. „ ... Ми маємо власні мрії і наші власні завдання. Ми з Європою пов”язані але не зачинені у ній...”, - писав найвизначніший прем”єр-міністр Великої Британії.

У моїй концепції євроінтеграції, з якою я йшов на президентські вибори, йшлося про завдання для України спочатку стати сильною і заможною. І лише тоді входити в клуб багатих. Щоб не почуватися там бідною родичкою.

У нинішнього керівництва країни - інша мета - за будь-яку ціну якнайшвидше вступити в Євросоюз. Я не хотів би , щоб цей сьогоднішній пріоритет нової влади був реалізований коштом добра громадянина. Треба робити все, щоб люди не чекали на гарне життя, а мали його вже сьогодні. Таким чином, висловлюючи сьогодні ідею ЄЕП - Україна, Росія, Євросоюз, - будемо вважати, що відкриваємо інший ракурс дискусії про те, куди ж іти Україні : на Схід чи на Захід».