Канадський безвіз: відкриті двері чи щось на кшталт ліберальної Green Card
24.10.2017 12:52

Українцям, які розраховують на безвіз із Канадою, не варто очікувати «навстіж відкритих дверей». Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів доктор політичних наук Сергій Даниленко.

На думку співрозмовника видання, безвізовий режим з Канадою буде наступним кроком після впровадження зони вільної торгівлі.

«Це дзеркальна активна робота дипломатичної місії України в Канаді на чолі з Андрієм Шевченком. Вони прагнуть цей процес ніби синхронізувати з тими процесами, які відбуваються зараз на європейському континенті в відносинах ЄС і України. Тому сказати, що туди активно поїдуть українці — я в цьому не переконаний. Там і так достатньо людей, я думаю, що буде багато заперечень», - пояснює експерт.

Крім географічних, зазначає пан Даниленко, це будуть доволі жорсткі мовні умови.

«Також, думаю, що будуть умови, що стосуються квот на професії, щось подібне до більш ліберальної «грин карти» США. То, що це будуть такі навстіж відкрити двері — це навряд чи відбудеться. Ми часто говоримо про міграцію українців в Європу, адже це більше пов'язано з цим, що ми тут є сусідами. І те, що все ж такі дістатися свого місця роботи, потім повернутися додому, провідати близьких, які тут в більшості випадків залишились, це набагато легшее», - додає наш співрозмовник.

Таким чином, констатує політолог, не варто розраховувати на «яскравий потужний процес», якій ми спостерігали 100 років тому.

«Адже тоді саме тодішній канадський уряд був зацікавлений в освоєнні земель, їм потрібні були робітники саме з аграрним профілем, от вони на нього і орієнтувалися. Ну а зараз певною мірою будуть орієнтуватися на сучасні інноваційні професії. Якщо вже хтось виїхав, то вже виїхав. А робота в таких професіях часто не потребує фізичної присутності», - зазначає Сергій Даниленко.

Нагадаємо, раніше інтернет-видання Новости Украины – From-UA повідомляло про те, що, згідно заяві міністра імміграції Канади Ахмеда Хусена, країна активно співпрацює з Україною, щоб просунутися в питанні безвізового режиму.